Американски учени установиха, че хората, които са предразположени генетично към

...
Американски учени установиха, че хората, които са предразположени генетично към
Коментари Харесай

Американски учени: Добрата зъбна хигиена е полезна и за мозъка

Американски учени откриха, че хората, които са предразположени генетично към кариеси и са с изчезнали зъби и протези , по-често имат признаци за влошаващо се положение на мозъка, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Известно беше, че неприятното положение на зъбите и венците може да усили риска от инфаркт и инсулт . Сега се оказа, че миенето им е доста значимо и за мозъка. 

Влошено мозъчно здраве се отразява на паметта и способността за ясно мислене. То може да повлияе и на оправянето с всекидневието.

" Стоматологичното здраве е рисков фактор, който се трансформира доста елементарно. Той даже е един от най-лесните за влияние. Трябва единствено да се грижим по-добре за зъбите и венците си и няма да е доста скъпо или комплицирано ", сподели доктор Сиприан Ривие, невролог от Факултета по медицина в Йейл. 

Изследването не демонстрира устната хигиена да усъвършенства здравословното положение на мозъка, само че това е област, която си коства да бъде изследвана по-задълбочено, сподели доктор Джоузеф Бродерик , професор в катедрата по неврология и рехабилитация в Университета на Синсинати. 

Рискови фактори като тютюнопушене и диабет имат по-голяма роля за неприятното положение на зъбите и устата от генетични маркери , отбелязва доктор Бродерик в прессъобщение. 

Екипът на Ривие проучва евентуалната връзка сред здравето на устната празнина и здравето на мозъка , като употребява данни от английската Биобанка. Проучването включва 40 000 възрастни без история на инсулт, които са били оценени сред 2014 и 2021 година

Всеки участник е бил проучен за 105 генетични разновидността, които могат да предразположат някого към стоматологични проблеми. Учените са разгледали и изображения на мозъците на доброволците с ядрено-магнитен резонанс, като са ги сканирали за увреждания в бялото вещество, хиперинтензивност на бялото вещество и микроструктурни увреждания.

Увреждането на бялото мозъчно вещество може да утежни паметта, равновесието и подвижността, означават откривателите. Микроструктурните увреждания се демонстрират като промени във фината архитектура на мозъка.

Проучването откри, че при хората със податливост към кариеси, изчезнали зъби и протези количеството на хиперинтензитетите на бялото вещество се е  увеличило с 24 %. При тях имало и 43 % смяна в индикаторите за микроструктурни увреждания , забележими на магнитно-резонансните им проучвания.

Хиперинтензитетите на бялото вещество нормално се натрупват тихо в продължение на десетилетия и са мощно свързани с риска от предстоящ инсулт и бъдеща деменция - отбелязва доктор Шиам Прабхакаран, професор по неврология в Медицинския факултет на Чикагския университет, който не е взел участие в това изследване.

Що се отнася до връзката сред устната празнина и здравето на мозъка, допустимо е неприятното стоматологично здраве да основава нискостепенно инфектиране в организма, което по-късно да повлияе на лигавицата на кръвоносните съдове, сподели Прабхакаран. Това може да докара до струпване на холестеролни плаки или микросъсиреци.

Прабхакаран означи, че са направени някои положителни проучвания за въздействието на инфекциите , в това число зъбните, които предизвикват промени в артериите.

" Нещо толкоз просто като грижата за зъбите, миенето на зъбите, ходенето на ортодонт с честотата, която се предлага, тези типове действия си заслужават. Те са повече от коз
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР