Американски учени са установили, че позата на тялото по време

...
Американски учени са установили, че позата на тялото по време
Коментари Харесай

Позата на тялото влияе върху усвояването на хапчетата

Американски учени са открили, че позата на тялото по време на банкет на хапчета въздейства върху усвояването им, написа сп. " Физика на флуидите " (The Physics of Fluids), заяви Българска телеграфна агенция.

Таблетката е най-удобната форма на лекарство от позиция на производството, само че времето за разтварянето и усвояването й от организма е много мъчно да се планува. На този въпрос е отдадено актуалното изследване на откриватели от университета " Джонс Хопкинс " в Балтимор, Мериленд. Направената от тях симулация употребява композиция от динамичност на флуидите и биомеханика, с цел да илюстрира какво се случва със стомаха и неговото наличие, когато тялото е в разнообразни позиции.

" Разработихме първата в света компютърна система, която може тъкмо да пресметна по какъв начин хапчетата се разтварят в храносмилателната система ", споделя Раджат Митал от изследователския екип.

Моделът пресмята с акуратност по какъв начин медикаментите се " разопаковат " по време на придвижването им през хранопровода, стомаха и червата. Алгоритъмът регистрира и включва всички вероятни променливи, в това число метода, по който те се придвижват в организма.

Екипът е тествал четири пози: изправена и в легнало състояние по тил, на лявата и на дясната страна. Най-добрата позиция се е оказало легналото състояние на дясната страна, при което общоприетоо хапче се разтваря единствено за 10 минути.

В изправено състояние разтварянето на хапчето лишава 23 минути, което е по-бързо, в сравнение с в легнало по тил. Най-неефективната поза е в легнало състояние на лявата страна, при която са нужни съвсем два часа, с цел да се разтвори лекарството в червата.

Това не е просто забавен факт, защото доста пациенти са приковани на легло. При хората с физически увреждания смяната на ситуацията на тялото може доста да форсира усвояването на медикаментите. Същото се отнася и за пациенти в преклонна възраст и в заседнало състояние, които е желателно да лежат на дясната си страна, когато одобряват таблетки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР