Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на перфектното еспресо.

...
Американски учени разработиха математическа формула за приготвяне на перфектното еспресо.
Коментари Харесай

Учени откриха формулата на перфектното еспресо

Американски учени създадоха математическа формула за подготвяне на " съвършеното " еспресо.
В публикация, оповестена в списание Matter, откривателите изясняват, че в основата на идеалното кафе е да се усъвършенства процеса на на варенето му по този начин, че да се реализира повтарящ се и компактен усет, без да е належащо да се употребяват спомагателни повече зърна, предава РИА Новости.
Според стандартите в  САЩ, крайният размер на напитката би трябвало да бъде сред 25 и 35 мл, написа БГНЕС.
По време на приготвянето на кафето водата би трябвало да е под налягане и при температура най-малко 92-95 градуса за 20-30 секунди. Според изчисленията на учените, при по този начин приготвено кафе, за една чаша ще са нужни от седем до девет грама зърна.
В публикацията си учените означават, че доста кафенета не се придържат към тези рекомендации за приготвянето на обичаната напитка. В допълнение, актуалните кафемашини разрешават на приготвящият кафето да контролира машината и смилянето на кафето в нея ръчно, заради което усетът на напитката може да се разграничава доста даже и приготвена от един и същи човек и една и съща машина.
Цялостният усет на кафето зависи от повече от две хиляди химически съединения, които се намират в зърната.
Първоначално учените считат, че най-хубавият вид за подготвяне на кафе е то да е тънко смляно, защото това усилва контакта сред кафето и врялата вода.
Обаче математическият модел, направен от специалистите, демонстрира, че това не е най-хубавият способ за подготвяне на напитката, защото прекомерно тънко смляното кафе запушва филтъра, тъй че водата не извлича максимума от него.
В последна сметка откривателите стигат до извода, че за „ съвършеното “ еспресо е належащо по-малко и по-грубо смляно кафе, и вода, която е топла, само че не вряла.
" Ако употребявате 15 грама кафе на зърна вместо 20 и ги смилате по-грубо, ще получите отлична напитка. В същото време зърната ще придадат повече усет, което ще поддържа кафето мощно и ще отстрани горчивината в него ", оповестява един от създателите на проучването - химикът Кристофър Хендън от университета в Орегон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР