Американски учени хвърлиха нова светлина върху ефекта на зрителя, след

...
Американски учени хвърлиха нова светлина върху ефекта на зрителя, след
Коментари Харесай

Плъховете не си помогат в присъствие на пасивни свидетели от същия вид

Американски учени хвърлиха нова светлина върху " резултата на фена ", откакто откриха, че плъховете с принуда оказват помощ на близък в наличие на пасивни очевидци от същия тип, съобщи Франс прес.

Според авторката на проучването Пеги Мейсън, невробиолог от университета в Чикаго, получените данни ще разрешат на експертите да изучат по-добре човешкото държание . Най-вече при случаите, когато служителите на реда не се намесват, когато техен сътрудник ползва непозволено принуждение.

От направените наблюдения проличало, че когато един плъх е самичък, той постоянно се пробва да помогне на собствен другар , уловен в капан /в случая пластмасова кутия/ и й отварял малката врата.

Но когато учените добавили към сцената два плъха като очевидци, третирани с медикаменти против тревога, същият гризач не реагирал и оставял блокиран плъха в кутията.

И назад, когато очевидците на протичащото се не били упоени с медикаменти, същият плъх с доста по-голямо озлобление се нагърбвал с ролята на положителния самарянин и по всякакъв начин се стремял да избави своя другар от сполетялата го неволя.

Според Пеги Мейсън опитите с лабораторните животни илюстрират какво е станало в тази ситуация при бруталното задържане от полицията и последвалата гибел на Джордж Флойд, провокирала вълна от митинги в Съединени американски щати и по целия свят. Докато един от блюстителите на реда ползвал задушаваща хватка за задържане, другите трима негови сътрудници по никакъв метод не реагирали на приложеното принуждение.

Мейсън акцентира, че в този случай полицаите-свидетели не са били упоени с медикаменти като при плъховете, само че ролята на медикамента е изиграло дългогодишното им образование.

По думите на изследователката, когато човек не се притича на помощ в сходни обстановки, той не е " черната овца ", а е просто част от стадото. " Бозайниците са програмирани да реагират по този метод! ", твърди Пеги Мейсън.

Терминът " резултатът на фена " влезе в приложимост в логиката на психиката през 1964 година, когато Катрин /Кити/ Дженовезе беше убита в Ню Йорк пред очите на трийсетина съседи, никой от които не се намеси.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР