Американски федерален съдия разреши делото на Федералната комисия по търговия

...
Американски федерален съдия разреши делото на Федералната комисия по търговия
Коментари Харесай

Facebook отива на съд за монопол в САЩ

Американски федерален арбитър позволи делото на Федералната комисия по търговия (FTC) против Фейсбук да продължи в правосъдна зала. Meta, която е новото име на компанията, която има бизнесите на Фейсбук, ще бъде съдена с обвинявания за монопол, оповестява The Verge.

Делото беше заведено още предходната година, само че в началото беше отхвърлено от съда. Причината беше, че искът не беше признат за състоятелен поради незадоволително безапелационни причини.

Съдът обаче позволи на FTC да поправя претекстовете си и да ги показа за ново разглеждане. Регулаторът направи тъкмо това и в края на предходната година внесе актуализирания иск.

Според FTC Meta държи монопол над обществените мрежи и го поддържа като изкупува конкурентни услуги като Instagram и WhatsApp. Регулаторът е добавил още данни за въздействието на тези покупки върху пазара и властта на Meta в този бранш.

Съдът отбелязва, че новият иск е в "ярък контрастност " с предходния и този път има съответни обвинявания и данни. Обвинението е същото - Фейсбук поддържа преобладаващия си пазар, който е доста над равнищата, които правосъдната система нормално приема като задоволителни, с цел да преглежда монополни обвинявания.

Съдът отхвърля и обвиняването на Meta, че искът на FTC е недействителен, тъй като в него се съдържа авансово решение, че компанията е отговорна. Компанията счита, че ръководителят на регулатора, Лина Кан, има "лична омраза или финансов спор на ползи " и по тази причина я упреква.

Пред The Verge Meta разяснява, че новото решение конкретизира делото на FTC и демонстрира, че за регулатора ще е доста мъчно да потвърди изказванията си в съда. "Уверени сме, че доказателствата ще покажат фундаменталните недостатъци на изказванията. Нашите вложения в Instagram и WhatsApp ги направиха това, което са през днешния ден. Те са потребни за конкуренцията, за потребителите и бизнесите, които избират да употребяват нашите артикули ", споделя компанията.

Предстои да бъде планувана дата за започване на делото в съда.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР