Американски боен кораб извърши операция за "свобода на корабоплаването", като

...
Американски боен кораб извърши операция за "свобода на корабоплаването", като
Коментари Харесай

САЩ тестват нервите на Китай

Американски военен транспортен съд извърши интервенция за "свобода на корабоплаването ", като се приближи на 12 морски благи от един неестествен остров, построен от Китай в Южнокитайско море, оповестиха американски публични лица, представени от Reuters.

Днешната интервенция е най-новата от поредицата, с която Вашингтон има за цел да дава отпор на опитите на Пекин да ограничи свободата на навигацията в този стратегически значим регион, огромна част от който Китай счита за своя акватория.

Официалните лица, поискали анонимност, споделиха, че разрушителят "Мъстин " се е доближил до рифа Мисчийф от архипелага Спратли и е направил там маневрени интервенции. Китай има териториален спор със съседите си за тези острови и зоната към тях.

От китайското военно министерство споделиха, че интервенцията е съществено нарушаване на суверенитета на страната и на нейната сигурност. В декларацията на министерството се показва още, че "провокативното държание на Съединени американски щати единствено ще накара китайските въоръжени сили да укрепят още повече своите защитни благоприятни условия ".



Съединени американски щати осъждат построяването от Китай на изкуствени острови върху тези рифове и на военни уреди върху тях, като се притесняват, че те могат да бъдат употребявани за ограничение на корабоплаването в този регион, който е основен интернационален търговски воден път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР