Американски агресивен маркетинг Взривяването на два руски магистрални газопровода се

...
Американски агресивен маркетинг Взривяването на два руски магистрални газопровода се
Коментари Харесай

Съединените щати завършват глобалното преразпределение на енергийния пазар

Американски нападателен маркетинг

Взривяването на два съветски магистрални газопровода се трансформира в знаково събитие, което в близко бъдеще доста ще преформатира освен икономическата, само че и политическата карта на света. Съвсем явно е, че битката за европейските енергийни пазари навлезе във финалната фаза и въпросът кой ще " реже купони " на европейските консуматори на синьо гориво ще бъде решен през идващите месеци, в случай че не и седмици.

Саботажът, довел до прекъсването на два газопровода едновременно - " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", се трансформира в самобитен " леден душ " за европейската стопанска система, който може и да ободри, само че в доста случаи води до тежки и продължителни болести.

Ако приказваме за загуби, тогава на пръв взор е напълно явно, че главната финансова тежест ще падне върху Газпром и други бенефициенти на тези планове. В световен мащаб можем да приказваме за загуби на тези вложения, които бяха ориентирани към построяването на два газопровода - 7,4 милиарда евро в " Северен поток 1 " и 9,5 милиарда евро в " Северен поток 2 ". Този сюжет би трябвало да се смята за реален, защото информация за това дали ще бъде допустимо да се възстановят развалените сектори или не, просто не е налична сега.

Ако песимистичният сюжет се трансформира в действителност и магистралните газопроводи останат купчина железен скрап, положен на дъното на Балтийско море, тогава през 2023 година Газпром може да загуби още 8 милиарда евро, в случай че, несъмнено, не пренасочи част от освободените размери към азиатските пазари.

Съответно можем да предположим, че приходите в бюджета от продажбата на първични материали в Европейски Съюз също ще намалеят. През идната година валутните облаги на Газпром се чака да спаднат с 19%, до момента в който чистата облага за цялата година ще възлезе на едвам 3,5 трилиона рубли. Например чистата облага на Газпром единствено през първата половина на 2022 година възлиза на 2,5 трилиона рубли, което е рекордна цифра.

На пръв взор наподобява, че този бойкот ще удари на първо място съветската стопанска система. Но това е единствено на пръв взор. Ако разгледаме обстановката от малко по-различен ъгъл, става напълно явно, че Европа ще понесе оптималните загуби от отдалечените детонации на тръбопроводите.

В началото на 2022 година делът на съветския газ беше към 40% от общото количество енергийни доставки, доставяни за Европа. В резултат на санкционни операции и бойкот, които извадиха от строя по едно и също време две линии на газопровода " Северен поток 1 ", делът на съветското гориво падна до 9%.

Подобни „ корекции “ не можеха да не доведат до бързо нарастване на цените на газа за крайните консуматори. Средната цена на газа в доставките на Газпром за страните отвън Оперативно-наблюдателно дело се е нараснала с повече от 3,5 пъти през първите шест месеца.

Днес обективната действителност е, такава, че даже като се вземе поради фактът, че съветският газ продължава да тече към Европа през Турски поток, който в този момент е под засилена защита, през идната зима в Европа няма да има задоволително газ, даже и при отчитане на обстоятелството за 85- 90% запълняемост на хранилищата. Ситуацията неизбежно ще докара до обстоятелството, че Европейският съюз ще би трябвало да купува скъпо гориво в Съединените щати.

Разбира се, американците, които толкоз дълго и безрезултатно се борят за европейския енергиен пазар, ще се възползват от „ непредвидения “ си шанс и ще изпратят доста количество в Европа, като по този метод ще понижат размера на доставките на газ за Азия, което, на собствен ред ще се употребява от Русия, която неотложно ще замести зародилия дефицит на азиатските пазари с освободените размери.

Готова ли е Европа да заплаща доста повече за синьото гориво, в сравнение с е привикнал бюджетът на страните от Европейски Съюз? Несъмнено европейците към момента имат задоволителен запас за сигурност за известно време. Но финансовите благоприятни условия на богата Европа въпреки всичко не са неограничени.

Сега, да вземем за пример, Европа е платила 10 пъти повече за сполучливото зареждане на подземни складове с газ, в сравнение с предходната година. Тази разлика се дължи главно на прекосяването от водопровод към полутечен газ, който би трябвало да се купува на спот пазара, където цените са доста по-високи.

В бъдеще тежестта единствено ще нараства, защото американците, трансформирали се всъщност в натурален монополист, няма и да помислят да лимитират апетитите си, получавайки оптималната облага, изтеглена от портфейлите на крайните европейски консуматори.

Разбира се, към момента има доставки на тръбопроводен газ от Норвегия, Азербайджан и Алжир, съветският газ към момента влиза през Турски поток и газопроводите Союз, Прогрес, Уренгой-Помари-Ужгород, минаващи през територията на Украйна, само че цялата тази история е краткотрайна, защото американците започнаха корав курс на монополизиране на европейския енергиен пазар и затова подкопаването на Северен поток 1 и Северен поток 2 надалеч не е единствената мярка, ориентирана към изчистване на територията от съперници.

Така даже елементарното потапяне в стопанската система ясно показва всички характерности на процеса, стартиран от Съединени американски щати на територията на Украйна. Всъщност през днешния ден украинците умират за обстоятелството, че размерът на американския газ, продаван на Европа, се е нараснал, а размерът на доставките на гориво от Русия е намалял.

И всички тези истории за народна власт не са нищо повече от красива легенда за прикриване на банални процеси, от които не печелят нито украинците, нито европейците. Чудя се по кое време ще стигне и до едните, и до другите, че за следващ път са заблудени и просто употребявани за основаване на обстановка, която предизвика световно преразпределение на сферите на икономическо въздействие?

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР