Американската технологична компания Intel представи инвестиционен план на стойност около

...
Американската технологична компания Intel представи инвестиционен план на стойност около
Коментари Харесай

Intel избра Германия за завода си за чипове, влага 17 млрд. долара

Американската софтуерна компания Intel показа капиталов проект на стойност към 30 милиарда $, който цели да редуцира изоставането на Европа от Азия и Съединени американски щати в произвеждането на чипове. Според него компанията може да вложи над 80 милиарда $ в идващите 10 години, като това число мощно зависи от търсенето, както и бъдещите дотации.

Централна част от проектите на Intel е построяването на нов цех, който ще се намира в немския град Магдебург. Изграждането на новата фабрика би коствало над 17 милиарда $, а концепцията е в нея да се създават най-модерните полупроводници. Очаква се Германия скоро да утвърди милиарди евро под формата на дотации за завода, само че крайният размер на финансовите облекчения към момента не е обяснен.

Магдебургската " мегафабрика ", която би трябвало да стартира да работи през 2027 година, е предопределена да създава чипове с характерности, които са с широчина два нанометра или по-малко - миниатюризация, която Intel и главните й съперници, TSMC и Samsung, се надяват да вкарат в произвеждане най-късно до 2025 година

Американската компания също по този начин разгласи вложението на нови 12 милиарда $ в завода си в Ирландия, който създава полупроводници с по-големи размери. По този метод общата инвестиция на Intel в Ирландия доближава 34 милиарда евро от 1989 година насам.
Реклама Европейското предпочитание за самостоятелност
Заводът в Магдебург се чака да бъде основна част от проекта на Европейския съюз (ЕС) за реализиране на пазарен дял от най-малко 20%. За да стане това действителност обаче, ще са нужни и други дейности. Това е и повода Франция да е в договаряния с американската компания за създаване на европейски център за научноизследователска и развойна активност в парижкото предградие Сакле. Планът е там да има най-малко 1000 души висококвалифициран личен състав, които да работят най-вече върху изкуствен интелект и високопроизводителни калкулации.

Италия също е в договаряния с Intel, като те се водят по отношение на построяването на фабрика за окомплектоване на чипове. Тя би коствала към 4.5 милиарда евро, а без нея заводът в Магдебург би бил неправилен.
Отговарят ли потребностите на Европа на тези на Intel?
Немалка част от формалните представители на Европейски Съюз обаче не са изцяло уверени, че потребностите на Intel и на континента съответстват. Според тях фокусът върху по-малките чипове, които се употребяват основно за технологии като телефони и сървъри, не дават отговор на потребностите на Европа.

Вместо това вложенията би трябвало да бъдат ориентирани към възстановяване на енергийната успеваемост и други аспекти на по-зрелите възли, употребявани от производители като производителите на коли.
Реклама
" Идеята, че всичко ще се сближи до по-малко от пет нанометра, е подправено изказване ", сподели един изпълнителен шеф в промишлеността пред Financial Times. " Основната иновация за автомобилната промишленост се случва на зрели възли. Те би трябвало да бъдат доста енергийно ефикасни и безвредни ", добави той. " Това е най-силно разрастващият се сегмент на полупроводниците ", сподели различен изпълнителен шеф. " Европейски Съюз би трябвало да поддържа локалното произвеждане. "

Според Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар на Европейски Съюз, локалните данъкоплатци не могат да си разрешат да заплащат за развиването на зрялата част от бизнеса с полупроводници. " Някои от фирмите за чипове евентуално смятаха, че това е добра опция за тях да имат достъп до обществени пари, с цел да подобрят производството си... тъй като има търсене ", сподели той. " Винаги бях доста явен. Ние не сме тук, с цел да вършим вашата работа. Няма да влагаме обществени пари за това. Трябва да подготвим авангардни технологии ", добави Бретон пред Financial Times.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР