Американската търговска камара обсъди декарбонизацията на енергийния сектор и цените ...

Американската търговска камара обсъди декарбонизацията на енергийния сектор и цените

US търговската камара на гости на ТИЗ, главната тема - декар...

Американската комерсиална камара разиска декарбонизацията на енергийния бранш и стойностите на електрическата енергия в “Тракия икономическа зона” (ТИЗ). Визитата, извършена на 19 октомври 2021 година , имаше за цел да покаже изследването на Камарата за декарбонизация на енергийната промишленост на страната, да дискутира сметките за електрическа енергия за бизнеса, както и да се ангажира с тематиката за квалифицираната работна ръка в район Пловдив.Пред пълномощници на някои от водещите вложители в TИЗ като Sensata, ADD, Zobele, ABB, PPS Manufacturing, както и висшето управление на TИЗ, Оливие Маркет, държавен глава на АмЧам България и Красимир Ненов, съпредседател на Работна група “Зелена договорка на Европейски съюз “ показаха текущия план и разбор „ Декарбонизация на българската енергийна индустрия”. Те очертаха задачата на плана и неговия обсег , както и проведоха задълбочена полемика по отношение на началните допускания, моделирането и предстоящите резултати от разбора .

„ С това изследване бихме искали да дoпринесем за обширната полемика за декарбонизацията. За да го извършим реалистично и надеждно, се нуждаем от солидни данни, доказано моделиране и осезаеми резултати. То би трябвало да служи като основа на всяка експертна полемика и политически решавания . Според нас това е нашият проактивен метод да се ангажираме със заинтригувани страни като държавно управление , бизнес асоциации и органи на Европейски съюз “, уточни Оливие Маркет.

„ Енергийният преход самичък по себе си е тематика , която визира всички и крие в себе си голям брой предизвиквания . Тъй като Европейска комисия е определила своя приоритет по декарбонизация в Зелената договорка на Европейски съюз , тя се нуждае от заслужено пояснение пред обществеността, съответни стъпки към бизнеса в засегнатите промишлености и също по този начин би трябвало да внесе прочута сигурност за инвеститорите, с цел да продължат активността си, като в това време одобряват прехода. Всичко това би трябвало да стане по безцветен метод . Според нас причина за всяко решаване е да имаме просторен , неутрален , надпартиен, експертен разбор на евентуалните сюжети за развиване на електроенергийния бранш в България, както и консенсус по отношение на подхода, който би трябвало да следваме на национално ниво “, показа Красимир Ненов.

В края на май 2021 година Комитет “Енергетика и минерални ресурси” на Американската камара взе решение , че би трябвало да ангажира водещ, първокачествен съветник със глобален експеримент в енергийната регулаторна рамка, моделиране на маркета и даването на решавания на държавните управления , Европейската комисия и енергийните водачи , с цел да има пазарни и енергийно обосновани причини , които ще оказват помощ на България за плавното прехвърляне към декарбонизация. Камарата ангажира Compass Lexecon да проведе изследване в тази връзка. От средата на септември специалистите на консултанта работят с специалисти на членовете, с цел да оформят обсега на разбора , като вземат поради Интегрирания проект в региона на енергетиката и климата ``Готови за 55`` (Fit for 55).

Следвайки доказаните резултати на отчета на Камарата от първата половина на 2021 година „ Здравеопазването като инвестиция “, Комитетът по енергетика и Бордът взеха решение , че това би трябвало да бъде следващият общностен план . Досега неговата работа и финансиране се поддържат от AES България, КонтурГлобал Марица Изток 3, Фондация “Америка за България”, Уестингхаус България, Асарел-Медет, Дънди Прешъс Металс, Енери, ЕВН България, ГЕОТЕХМИН, Главболгарстрой, Шнайдер Електрик.По отношение на квалификацията и преквалификацията на работната ръка гостите бяха осведомени с първия по рода си в България обучителен център, обслужващ бизнеса в промишлен парк. „ Чрез него отговаряме на потребностите на бизнеса в ТИЗ, както и приготвяме фрагменти още от ученическата пейка “, изясни инж. Росен Костурков, шеф в „ Тракия ЕДУ “ – оператор на Центъра за професионално образование „ Тракия “. „ Тук анализирахме потребностите на инвеститорите и определихме професионалното образование , с цел да гарантираме, че те ще имат квалифицирани чиновници за дейностите си. В допълнение с този център ние правим допустимо хора от района да останат и да изградят своя живот и кариера тук”, акцентира той. От предходната есен в Центъра се обучават над 60 възпитаници от 5 професионални гимназии от Пловдивска област. Инж. Пламен Панчев, основател на ТИЗ и ръководител на „ Клъстер Тракия икономическа зона “ конкретизира, че концепцията за на практика занятия на гимназистите с финален модел техника и технологии в Центъра е на инж. Костурков и е осъществена с финансовата поддръжка на Фондация „ Америка за България “. Инж. Костурков е в основата и на план „ Active Learning Community for Upskilling Technicians and Engineers “ по стратегия ЕРАЗЪМ+ на Европейски съюз , в който „ Клъстер Тракия икономическа зона “ дружно с университети и търговски камари от 4 страни /България, Гърция, Сърбия и Полша/ основава учебни стратегии за интензивно учене на инженерно-техническия фирмен личен състав . Той интензивно взема участие и в екипа, разрастващ „ новото потомство “ въглеродно-неутрални индустриални паркове на ТИЗ.

На визитата в Пловдив участваха Оливие Маркет, държавен глава на Американската комерсиална камара в България и съпредседател на Комитет “Енергетика и минерални ресурси”; Красимир Ненов, екзекутивен шеф , КонтурГлобал Марица Изток 3 и съпредседател на работната група „ Зелена договорка на Европейски съюз “ в камарата; Петър Т. Иванов, основен екзекутивен шеф на АмЧам България, както и Весела Малиновска, управител бизнес развиване , АДД България; Георги Каишев, действен шеф на завода, Сенсата България; Йордан Ламбрев, шеф на завода, Дзобеле България; Георги Петков, общоприет управител на PPS Manufacturing и Маурицио Рива, финансов шеф на АББ България.

Домакин на обстоятелството беше Тракия икономическа зона, представлявана от инж. Пламен Панчев, основен екзекутивен директор; инж. Росен Костурков, шеф в „ Тракия ЕДУ “ – оператор на Центъра за професионално образование „ Тракия “; Катя Стайкова, шеф „ Клъстер Тракия икономическа зона “; инж. Емил Янков, управител „ Развитие на бизнеса “.

Екипът на Американската комерсиална камара беше показан от Петя Костова, управител “Членове”; Стефания Семова, началник “Комитети” и Даниел Киряков, управител “Комуникации и връзки с институциите”.

Източник: marica.bg