Американската сонда Джуно, която се подготвяше да излезе извън сянката

...
Американската сонда Джуно, която се подготвяше да излезе извън сянката
Коментари Харесай

Сондата Джуно ще работи още най-малко 3-4 години в орбитата на Юпитер

Американската сонда Джуно, която се приготвяше да излезе отвън сянката на Юпитер предходната седмица, ще работи в орбитата й още минимум 3-4 години, заяви ТАСС.

Агенцията цитира изказване на ръководителя на задачата Скот Болтън.

"Решихме всички проблеми, свързани с дефицита на светлина в орбита и към този момент нямаме никакви аргументи да включваме основния мотор на сондата ", посочи американският планетолог.

Продължаването на задачата ще разреши на учените да изяснят от кое място се появяват мълниите на планетата. По думите на Болтън основният мотор на галактическия уред ще остане изключен при всички условия. В резервоарите му има задоволително гориво за 3-4 години. Маневриращите мотори ще могат да изпълнят всички функционалности, предоставени на сондата.

"Джуно " съвсем пет години учи Юпитер и от време на време се приближава до планетата, като прави фотоси и получава данни за нейната вътрешна конструкция посредством девет спектрометра, радари, магнитометри и други научни принадлежности.

По време на задачата си "Джуно " направи няколко необикновени открития. Нейните принадлежности установяваха, че Юпитер има компактно ядро, само че то не е скалисто или от корав водород, а от пореста, рохка материя, чито състав занапред би трябвало да се обяснява. "Джуно " разкри и някои странности в държанието на Голямото алено леке на планетата-гигант в тропическата му част. Температурата в основата на този безконечен вихър се оказа извънредно висока, а неговата фуния, прекомерно огромна. Сондата откри и магнитни аномалии в структурата на магнитното поле на планетата. То се оказа асиметрично.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР