Американската преса зарадва Хонконг, помрачи розовите прогнози на Поднебесната империяПрогнозите

...
Американската преса зарадва Хонконг, помрачи розовите прогнози на Поднебесната империяПрогнозите
Коментари Харесай

Тръмп охлади ентусиазма на Китай

Американската преса зарадва Хонконг, помрачи розовите прогнози на Поднебесната империя
Прогнозите за предстоящ конфликт сред Китай и Съединени американски щати се сбъднаха даже по-рано, в сравнение с мнозина международни анализатори предвиждаха. Първият преден удар след позиционната война към източника на ковид пристигна по време на пролетното съвещание на китайския парламент, едно от най-важните събития в Поднебесната империя. Независимо, че се забави за първи път от 1995 година със 78 дни, донесе редица изненади за света. Делегати от 31 провинции се събраха на годишната сесия на значително бюрократичния парламент в Пекин, с цел да покажат на света, че Китай е мощ, с която всеки би трябвало да се преценява.  Събралите се в просторната Голяма зала на народа в центъра на Пекин редови членове бяха с маски, за разлика от високопоставени държавни представители като външния министър Ван И, премиера Ли Къцян и президента Си Цзинпин.

Докато останалите страни страхливо отслабват ограниченията

против ковид, натресен от Китай, 122 страни пращат подписка в Световната здравна организация за интернационално следствие по какъв начин е тръгнала пандемията, а американските сенатори утвърдиха възбраната китайски акции да се търгуват на американските тържища, в Пекин се изсипаха 3000 депутати от локалните парламенти, с цел да покажат, че освен Китай е преборил болестта, а се счита още веднъж за локомотив на международната стопанска система, както при рецесията отпреди 10 години.
Първата сензация на форума пристигна още с изявленията на водещи финансисти. Те регистрираха спад на Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие в размер на 6,8 %, а на промишленото произвеждане - с 8,4 %. Според China International Capital Corporation обаче за годината Китай ще означи растеж от 2,6%.
По-голямата изненада обаче заяви Ли Къцян, като разгласи, че оттук насетне Китай няма да дава данни за развиването на стопанската система си по тримесечия, тъй като били под международен напън и цифрите можели да се поясняват разнопосочно. Така на процедура Китай афишира, че излиза от интернационално признатите статистически правила и резултатите, които афишира, ще бъдат поставяни под въпрос. Подобно нещо не се е случвало от десетилетия. Целта е ясна - след година Китай да излезе с нова сензация за рекордни резултати.
Премиерът към този момент разгласи

курс към огромна стабилизация на стопанската система

Докато в света броят на безработните пораства с двуцифрени измерения, Къцян разгласи, че ще бъдат основани девет милиона работни места в градовете, тъй че останалите без работа да не надвишават 6 %. Нещо повече, Китай си слага за цел тази година да победи крайната беднотия в страната, изключително в селата, написа в коментар РИА новости.
Властите в страната явно не на смешка одобряват концепцията да са новият локомотив на международната стопанска система, само че по нов метод. След като стана ясно, че износът, изключително за Америка, внезапно спада, Китай гледа към нарастване на вноса, изключително сега, когато цените на петрола и газа са на земята.
Ръст се чака с вкарването в стопанската система на повече пари, само че това носи след себе си заплахата от внезапно нарастване на инфлацията и неустойчив курс на валутата им. Китай разчита на повече финансови вложители след облекчаването на режима за тях от Нова година, както и на поддръжка от азиатските тигри, които може да се възползват от изхвърлянето на китайските акции от Америка. Затова и във финансовите сметки на Китай е записано, че се чака недостиг с Америка в границите на 141 милиарда $, което не е повече от 3,6 % от Брутният вътрешен продукт, банкови преференции, които ще понижат задълженията на бизнеса на 353 милиарда, и инфлация в границите на 3,5 %. Цифрите са красноречиви - Китай желае да покаже на света, че

нищо не може да го спре

да бъде първата стопанска система в света. Затова и отчетът на премиера бе последван от конференция на първия посланик в страната, който обстойно и нашироко изясни пред публицистите, че Китай не желае борба с Америка, а съдействие в региона на вирусите. Но в случай че Съединени американски щати не престават да трансформират короназаразата в политически вирус, ще срещнат мощния отпор на Китай и Русия.
Доколкото предстоящата позиция от Русия по този начин и не пристигна, изявлението на външния министър на Китай се одобри по-скоро като обръщение към Тръмп, който не закъсня с отговора. Това се случи малко преди китайският парламент да поддържа въвеждането на противоречив закон за националната сигурност, с който стяга хватката в Хонконг поради избухналите предходната година митинги.
Най-важната последица от закона, чието в детайли правене следва, ще е, че всяко деяние, считано от китайските управляващи за подривно против тях, да може да се санкционира. За всички е ясно обаче, че за бъдещето на полуавтономния район, а и за самия Китай, тази стъпка може да има и други последствия.
Решението, неподкрепено единствено от един пратеник, бе дефинирано като " проекторезолюция за определяне на правоприлагащи механизми " в Хонконг и признато единствено часове откакто Съединените щати предизвестиха, че районът към този момент " не е самостоятелен ", а това може да докара до унищожаване на специфичния търговски режим, пощадил азиатския финансов хъб от

резултатите на комерсиалната война

с Китай.
Управляващата Хонконг Кари Лам се опита да изясни, че концепцията на новия закон не е да ограничи свободи, само че отговора й не удовлетвори президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който даде обещание " доста мощен " отговор на препоръчаното законодателство до края на седмицата. А допълнението на Помпео бе повече от красноречиво - статутът на Хонконг като интернационален финансов център ще пострада от решението. " Няма рационален човек, който да може да твърди през днешния ден, че Хонконг поддържа висока степен на автономност от Китай, поради обстоятелствата на терен ", сподели Помпео и упрекна Китай, че моделира Хонконг по собствен облик и сходство.
Както наподобява, изявлението на външния министър на Китай не е било за подаване на ръка към Вашингтон, а за мятане на ръкавица. Изненадите от Тръмп за Поднебесната империя обаче занапред предстоят. И може да трансфорат красивите стопански прогнози на страната в неосъществена действителност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР