Американската полупроводникова индустрия очаква солидна помощ от Сената(снимка: CC0 Public

...
Американската полупроводникова индустрия очаква солидна помощ от Сената(снимка: CC0 Public
Коментари Харесай

САЩ заделят $30 млрд. за производство на чипове


Американската полупроводникова промишленост чака солидна помощ от Сената
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският сенат обмисля да добави тласъци в размер на 30 милиарда $ към новото законодателство за повишение на конкурентоспособността по отношение на Китай. Тези средства ще отидат за финансиране на авансово утвърдени ограничения, предопределени да насърчат развиването на производството на чипове.

За това оповестява пред източник от Конгреса, поискал да остане неизвестен, защото документът към момента не е подготвен. Законодателите ще приготвят пакет от оферти за гласоподаване през април, който ще включва и други детайли в поддръжка на американския софтуерен бранш. По-специално, документът ще съдържа разпореждания, ограничаващи достъпа на Китай до американски капитал.
още по тематиката
Законопроектът се основава на сходен документ, който беше препоръчан предходната година и предвиждаше разпределяне на 100 милиарда $ за финансиране на проучвания в основни софтуерни области – от изкуствен интелект до квантови калкулации и произвеждане на полупроводници.

Ако бъде признат, законът ще разреши незабавно финансиране на стратегии, включени в миналогодишния Закон за националната защита и към момента чакащи финансиране. Една от тях включва даване на безплатни средства на компании, които влагат в американски заводи и съоръжение за произвеждане и научноизследователска и развойна активност в полупроводниковата промишленост.

Друга стратегия планува държавното управление да сътвори публични-частни партньорства, с цел да образува консорциуми от компании за произвеждане на „ измеримо сигурна микроелектроника ”. Полупроводниковата промишленост упорства също за капиталов данъчен заем за разноски за съоръжение в нови фабрики, които могат да костват милиарди долари.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР