Американската космическа агенция получи зелена светлина за стартирането на дълго

...
Американската космическа агенция получи зелена светлина за стартирането на дълго
Коментари Харесай

НАСА започва мисията до металния астероид Психея с цена $10 квадратилиона

Американската галактическа организация получи зелена светлина за стартирането на дълго отлаганата задача до метеорита Психея, който се намира в главния астероиден пояс сред Марс и Юпитер и е толкоз богат на метали, че масата му е 1% от масата на всички останали обекти в пояса. Стойността му се прави оценка на 90 пъти повече от цялата стопанска система на Земята.

Ако си представим, че метеоритът Психея може по някакъв метод да бъде експлоатиран и от него да бъдат извлечени всички минерали, по днешните цени той би коствал 10 квадрилиона $. И в случай че тази сума се раздели поравно сред всички поданици на Земята, всеки ще получи чек за по 100 милиарда $. Разбира се, всичко това са спекулативни разсъждения, само че няколко компании към този момент изследват опциите за рандеман на минерали от метеоритите в Слънчевата система. И това прави задачата „ Психея “ повече от научна.

Ясно е, че тези метали действително няма по какъв начин да бъдат продадени при сегашните пазарни цени, тъй като в случай че метеоритът бъде извлечен в земна орбита и бъде доставен на Земята на части, то пазарната цена на тези метали внезапно ще падне. От друга страна вложенията в една елементарна галактическа задача до Психея могат да се възвърнат безусловно с галактическа облага.

Астероидът Психея е с диаметър 222 км и принадлежи към спектралния клас М, което значи, че е формиран от метали, най-вече никел и желязо. Това го прави сходен на ядрото на Земята – характерност, която го прави извънредно забавен за учените, занимаващи се с проучване на планетите, оповестява New Atlas.

Но изстрелването на сондата за проучване на Психея, което в началото бе планувано за месец август 2022 година, бе отсрочено – НАСА не съумя да приключи всички проби преди затварянето на прозореца за изстрелване през октомври заради голям брой бюрократични процедури, проблеми с личния състав и ограничавания, породени от ковид. Полетът бе отсрочен за 2023 или 2024 година

Ето че в този момент всички съществени спънки наподобява са преодолени и сондата „ Психея “ ще полети към едноименния метеорит през месец октомври. Мисията ще продължи пет години и 10 месеца, като най-малко още 26 месеца ще бъдат нужни за проучване на състава, плътността, вътрешната конструкция, както и редица други характерности на Психея.

„ Радвам се, че самостоятелната комисия даде позитивна оценка на усилената работа на Лабораторията за реактивно придвижване за премахване на проблемите, посочени в първия отчет на комисията “, съобщи Никола Фокс, заместник-директор на дирекция „ Научни задачи “ на НАСА. „ Знаем, че работата не е завършила. Занапред ще работим с Лабораторията, с цел да подсигуряваме, че тези промени са с най-голям приоритет, който ще докара до триумфа на „ Психея “ и другите сходни задачи.

Един ден добивът на потребни изкопаеми в космоса евентуално ще бъде вероятен, преференциален и даже нужен. Сега се вършат първите стъпки в това направление.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР