Американската космическа агенция НАСА установи най-големия цъфтеж на водорасли в

...
Американската космическа агенция НАСА установи най-големия цъфтеж на водорасли в
Коментари Харесай

Най-големият цъфтеж на водорасли в света се разпростира от Африка до Мексико, установи НАСА

Американската галактическа организация НАСА откри най-големия разцвет на водорасли в света от момента, в който следи този развой посредством събраните данни от фотосите на спътниците си. Поясът от кафяви водорасли се разгръща от Западна Африка до Мексиканския залив и минава през целия Атлантически океан.

 Най-големият разцвет на водорасли в света се разгръща от Африка до Мексико, откри НАСА
© NASA.gov

Според учени от Университета на Южна Флорида процесът се дължи на океанските течения. Същите тези течения обрисуват границите на Саргасово море, което се намира в междинната част на Северния Атлантически океан. Цялата му повърхнина е покрита с водорасли и водата не се вижда от тях. От разнообразни страни в него проникват и разнообразни течения и по този начин водата в морето се върти по часовниковата стрелка. Тези течения работят като бариера и не разрешават водата в Саргасово море да се смеси със студените води на океана.

Досега в НАСА не са виждали разпростиране на цъфтящи водорасли на толкоз огромна територия. От организацията прецизират, че при разцвет водораслите усилват доста масата си и могат да провокират съществени проблеми при водния превоз. Агенцията напомня още, че през предходната година повече от 20 милиона тона от тях са се носили по повърхността на водите на Карибско море, Мексиканския залив и източния бряг на Флорида, като това са едни от най-популярни плажни дестинации.

 През 2015 година в мексиканския курорт Канкун имаше огромен проблем с изхвърлените на брега водорасли
© NASA.gov

През 2015 година в мексиканския курорт Канкун имаше огромен проблем с изхвърлените на брега водорасли

Според Чуанмин Ху от Американския лицей по морска просвета химичните процеси в Атлантическия океан би трябвало да са се трансформирали съществено, с цел да се стигне до толкоз солиден разцвет на водорасли.

" Биохимичните процеси в океаните на Земята се трансформират в отговор на естествените и човешките дейности. Може да сме очевидци на промени в екосистемите на океаните, които биха могли да имат значими последствия за морските организми, от които зависи и индивидът ", сподели от своя страна Пола Бонтемпи, която ръководи програмата на НАСА по биология и биогеохимия на океаните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР