Американската космическа агенция НАСА стартира подготовката за полет до Луната

...
Американската космическа агенция НАСА стартира подготовката за полет до Луната
Коментари Харесай

НАСА: Връщаме се на Луната

Американската галактическа организация НАСА започва подготовката за полет до Луната на гигантската си нова ракета.

Тестовият полет ще бъде сбъднат без астронавти. Снимка: НАСА

Свръхтежката нова ракета SLS се води до галактическия център Кенеди във Флорида за политане, планувано за 29 август. Идеята е полетът да е тест без екипаж на борда, само че бъдещите задачи ще изпратят астронавти назад на лунната повърхнина за първи път от над 50 години.

Това е основен миг за НАСА, която ще отпразнува през декември половинвековната годишнина от " Аполо " 17, която реализира последното кацане на човек на Луната през 1972 година



Агенцията се зарича да се завърне с новата си стратегия " Артемида ", употребявайки технология, която подхожда на модерната ера.

НАСА вижда завръщането на Луната като метод да се приготви за полет до Марс с астронавти някъде през 2030 година или скоро по-късно.

SLS ще има 15% по-голяма двигателна сила от подложката от ракетите " Сатурн V " на " Аполо ". Тази спомагателна мощ ще ѝ разреши освен да изпраща астронавти надалеч оттатък Земята, само че наред с това и доста съоръжение и товари. Това ще разреши на екипажите да останат за продължителни интервали.

Космическата капсула за екипажа също е стъпка напред. Корабът, наименуван " Орион ", е доста по-просторен, като е с метър по-широк до 5 м (16.5 фута), от историческите командни модули от 60-те и 70-те години на предишния век.

" За всички нас, които гледаме нагоре към Луната и мечтаем за деня, в който човечеството ще се върне на лунната повърхнина – хора, ние сме тук! Ние се връщаме. И това пътешестване, нашето пътешестване, стартира с " Артемида 1 ", сподели Бил Нелсън от НАСА. " Артемида 1 " в действителност е името на задачата, посредством която НАСА ще реализира тестовия полет до луната.



" Първото изстрелване с екипаж - " Артемида 2 ", е след две години през 2024 година " Артемида 3 " пък ще бъде през 2025 година ", сподели той пред BBC News.

НАСА даде обещание, че тази трета задача ще стане очевидец на първата жена, която стъпва на Луната.

След като SLS дойде на стартовата площадка, инженерите ще имат малко повече от седмица и половина, с цел да приготвят ракетата за полет.

Определени са три вероятни дати в края на месеца за старт на задачата, като първата от тях е понеделник, 29 август.

Ако механически проблеми или неприятно време попречат на ракетата да излезе от Земята на тази дата, нов опит може да бъде изработен в петък, 2 септември, а в случай че и тя не успее - в понеделник, 5 септември.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР