Американската космическа агенция НАСА изстрелва утре от Флорида специалната сонда

...
Американската космическа агенция НАСА изстрелва утре от Флорида специалната сонда
Коментари Харесай

НАСА праща специална сонда към Слънцето, за да изследва тайните му

Американската галактическа организация НАСА изстрелва на следващия ден от Флорида специфичната сонда " Паркър ", която би трябвало да изследва слънчевата атмосфера и да разкрие загадките на слънцето. Сондата е с размерите на дребен автомобил и ще отнесе със себе си 4 инструмента, всеки от които е формиран от няколко апарата, предоставени от учени от разнообразни страни, оповестява Франс Прес.
Магнитометърът FIELDS ще изследва магнитното и електричното полета, с цел да се опита да отговори на въпроса " Какво затопля слънчевата корона, разясни Тиери Дюдок от Френския център за научни проучвания. Слънчевата корона - най-външната част от слънчевата атмосфера, се простира на милиони километри от светилото, а температурата й надвишава 1 милион градуса Целзий, до момента в който температурата на повърхността на Слънцето доближава " едвам " 6000 градуса Целзий. Става въпрос за противоречие с естествените закони, които гласят, че с отдалечаването от източника на топлота температурите спадат. Възможно е рисковите температури да се дължат на въздействието на електромагнитни полета.
Инструментът SWEAP (Solar Wind Electrons Alphas and Protons Investigation) ще има за цел да разкрие мистерия, обвързвана със слънчевия вятър, непрестанния поток йонизирани частици, които се движат със скорост 500 км/сек. Като следят йоните и електроните в слънчевата атмосфера, учените се надяват да дефинират температурата и плътността на този поток. Това ще ни помогне да предскажем по-добре по кое време слънчеви стихии ще връхлетят Земята, съобщи Джъстин Каспър от Мичиганския университет.
Инструментът ISIS (Integrated Science Investigation of the Sun) ще се концентрира върху тежките йони, най-високоенергийните частици. Те се движат към Земята с феноменална скорост, близка до тази на светлината. Те могат да доближат Земята за сред 30 и 60 минути. В деня, когато ще желаеме да поемем към Марс, ще би трябвало да можем да предскажем въпросните изригвания на частици, тъй като те могат да имат гибелен резултат, означи Дюдок.
Камерата WISPR (Wide-Field Imager for Solar Probe Plus), която е с размери на кутия за обувки, ще изследва Слънцето. Астрофизиците се надяват да снимат изригвания на коронарна маса (изхвърлени с огромна скорост йонизирани частици). Досега камера не е снимала Слънцето от толкоз близко разстояние - 6 милиона км при най-близките прелитания, като се има поради, че дистанцията сред Земята и светилото е от порядъка на 150 милиона км.
Сондата " Паркър " ще реализира първото посещаване на звезда от страна на човечеството. Имаме визия какво ще открием, само че най-важните резултати могат да дойдат от напълно непредвидени наблюдения, съобщи Марк Уайдънблек от Лабораторията за реактивни мотори в Съединени американски щати. Автоматичният галактически уред ще се приближи до звездата повече от всички досегашни задачи - на 6 милиона км от повърхността на нашата звезда. За съпоставяне, Земята е на към 149 милиона км от Слънцето, а най-близката до нашата звезда планета - Меркурий се намира на 57.9 милиона километра от Слънцето. За отбрана от високата температура, сондата ще бъде обгърната със особено композитно покритие с дебелина 11,43 см.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР