Американската корпорация Microsoft става собственик на една от най-големите в

...
Американската корпорация Microsoft става собственик на една от най-големите в
Коментари Харесай

Microsoft купува разработчика на игри Activision Blizzard

Американската корпорация Microsoft става притежател на една от най-големите в света компании разработчици на игри - Activision Blizzard Inc.

Сумата по договорката е близо 69 милиарда $, оповестява БГНЕС, като цитира пресслужбата на Microsoft:

„ Microsoft ще купи Activision Blizzard за 95 $ за акция. Сумата по договорката се прави оценка на 68,7 милиарда $ “, се споделя в известието.

От компанията означават, че след приключването на договорката, планувано за 2023 година Microsoft ще стане „ третата компания в света по мярка на приходите след Tencent и Sony “.

Ръководителят на Activision Blizzard Боби Котик ще резервира поста си.

Планирано е фирмите да разширят наличието си в сегмента на игрите за мобилни устройства, по-специално да създадат мобилна версия на един от шлагерите на Activision Blizzard - Warcraft.

След публикуването на информация за договорката котировките на Activision Blizzard на електронната борса NASDAQ набъбнаха с повече от 30%, цената на акция надвиши 90 $ против 64 ден по-рано.

Акциите на Microsoft поевтиняха леко от началото на комерсиалната сесия във вторник, само че специалистите не отдават спада на котировките на пазаруването на разработчика на игри.

Microsoft се бори за владичество на пазара на видеоигри със своя дълготраен противник Sony . Придобиването на един от водещите разработчици, какъвто е Activision Blizzard, може доста да ускори позицията на Microsoft.

Activision Blizzard е една от водещите компании на пазара на видеоигри, която сътвори по- игрите World of Warcraft, Call of Duty, Diablo, Guitar Hero.

В средата на 2021 година тя беше в центъра на скандал поради обвинявания в полов тормоз против няколко представители на управлението на компанията. Твърди се, че Боби Котик е знаел за тях и е прикрил сътрудниците, забъркани в тази история.

Activision Blizzard заплати 18 млн. $ като част от досъдебно съглашение по дело, заведено от щата Калифорния по отношение на тези изказвания. Няколко чиновници напуснаха компанията, а акциите ѝ паднаха.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР