Американската компания трябва да има контрол над кода и актуализациитеTikTok

...
Американската компания трябва да има контрол над кода и актуализациитеTikTok
Коментари Харесай

Сделката на Oracle и TikTok се усложнява все повече

Американската компания би трябвало да има надзор над кода и актуализациите

TikTok може да попадне под възбрана в Съединени американски щати, преди да бъде купена от Oracle
(снимка: CC0 Public Domain)

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп ще изследва изискванията на възможна договорка сред Oracle и TikTok – услугата за къси видеа, която от 20 септември рискува да попадне под възбрана в Съединени американски щати, в случай че не извърши редица условия. Китайската компания ByteDance, притежател на TikTok, също не желае да се откаже просто по този начин от част от своя бизнес, което усложнява договорката.

Терминът „ приближен софтуерен сътрудник ”, който съгласно изискванията на договорката би трябвало да характеризира ролята на Oracle, допуска, че американската компания има право да проучва програмния код и актуализациите на TikTok за съществуване на „ малки врати ”, които разрешават на китайската страна да получи неоторизиран достъп до данните на потребителите в Съединени американски щати, отбелязва Блумбърг.
още по тематиката
В същото време патентованият логаритъм на TikTok би трябвало да остане под контрола на ByteDance. В американската версия на услугата логаритъмът може даже да не бъде прибавен. Това е искане на китайските управляващи, които се пробват да предотвратят износа на логаритъма отвън страната.

Дори скица със опазване на главната част от капитала на TikTok за ByteDance и назначение на самостоятелен ръб на шефовете, утвърден от американските управляващи, към момента ще изисква процедура за утвърждение от китайските управляващи, отбелязва Ройтерс. Това изискване слага под подозрение опцията за реализиране на съглашение по договорката сред двете страни в границите на периода, избран от американските управляващи.

Експертите също по този начин показват подозрения, че схемата за ръководство на американския бизнес, препоръчана от ByteDance, ще приспи бдителността на американските политици. Те явно ще бъдат разтревожени от желанието на китайската компания да резервира финансов надзор върху бизнеса, даже в случай че в Съединени американски щати има самостоятелен съвет на шефовете и софтуерният код бъде отворен за американския сътрудник в лицето на Oracle.

ByteDance в този момент се пробва да откри компромис, който да дава отговор както на условията на държавното управление на Съединени американски щати, по този начин и на китайското държавно управление, само че намирането на решение неизбежно ще удължи времето за подписване на договорката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР