Американската компания „СпейсЕкс“ отложи втория си пилотиран полет в космоса

...
Американската компания „СпейсЕкс“ отложи втория си пилотиран полет в космоса
Коментари Харесай

„СпейсЕкс“ отложи полета на капсулата „Дракон“ за неделя

Американската компания „ СпейсЕкс “ отсрочи втория си пилотиран полет в космоса за неделя – 15 ноември, поради неприятно време, оповестиха „ Асошиейтед прес “ и „ Ройтерс “.

Капсулата „ Дракон “ би трябвало да бъде изстреляна с ракета „ Фалкон 9 “ в неделя в 19:27 ч. Американско източно общоприетоо време (00:27 по Гринуич в понеделник) от галактическия център „ Кенеди “ в Кейп Канаверал.

В екипажа на полета до Международната галактическа станция (МКС) са американците Виктор Глоувър, Шанън Уокър и Майк Хопкинс, както и японският астронавт Соичи Ногучи.

Полетът им до МКС се счита за първата оперативна задача за капсулата „ Дракон “.

Новината за отлагането бе обявена, откакто президентът на „ СпейсЕкс “ Илон Мъск разкри, че е получил объркващи резултати от проби за COVID-19 и че чака резултат от нов тест.

Шефът на НАСА Джим Брайдънстайн сподели, че съгласно политиката на НАСА всеки, който е дал позитивен тест за вируса, би трябвало да се карантинира и да остане в изолираност.

Проследяването на контактите в „ СпейсЕкс “ не е разкрило връзка сред Мъск и членове на личния състав на компанията, които са общували с четиримата астронавти, утвърдени за полета.

„ Мога да уверя всички, че се грижим добре за екипажа и всички чиновници, значими за изстрелването “, сподели Бенджи Рийд, шеф на програмата за галактически полети в „ СпейсЕкс “.

Не стана ясно дали Мъск ще бъде позволен до площадката за изстрелване в галактическия център „ Кенеди “ даже и в случай че пробата му за COVID-19 изрично е негативен.

Препоръките за ограничение на достъпа до астронавтите преди полет са строги, с цел да бъдат те здрави и в сигурност, сподели Норм Найт, заместител управител в НАСА.

„ Никой не е над това. Няма значение дали си Илон Мъск или Джим Брайдънстайн “, сподели Найт на конференция.

„ Ако условията не са изпълнени или някои от тях са нарушени, няма да те допуснем до екипажа “, безапелационен бе той.

Мъск в „ Туитър “, че е дал позитивен тест за COVID-19, по-късно два от тестванията му били негативни и след тях още веднъж е позитивирал тест.

През последните дни той не се чувствал доста добре, имал кашлица и леко нараснала температура, само че към този момент нямал признаци.

Предприемачът написа, че първите му проби били бързи и чака резултати от лабораторните проби. Бързите проби, които дават резултат за 15 минути, са по-малко чувствителни от лабораторните, които се обработват с часове.

Четиримата астронавти в полета на „ СпейсЕкс “ ще бъдат на задача на борда на МКС към шест месеца и ще бъдат заменени напролет на идната година от нов екипаж.
По материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР