Американската компания Cheniere Energy е отговорила отрицателно на поисканото по-рано

...
Американската компания Cheniere Energy е отговорила отрицателно на поисканото по-рано
Коментари Харесай

Отказаха ни отсрочка за 7-те американски танкера. Офертата изтича утре -

Американската компания Cheniere Energy е дала отговор негативно на поисканото по-рано удължение след 19 август на периода на офертата за доставка на 7-те танкера с  полутечен природен газ. Това обяви министърът на енергетиката Росен Христов.

Затова държавното управление преглежда и други вероятни варианти – регистриран е интерес за доставки от страна на турски компании, „ Булгаргаз “ е получил предложения за септември при положителни условия, стартират и диалози за увеличение на доставяните количества от Азербайджан.

По думите на министър Христов договарянията с съществени снабдители би трябвало да приключат до края на м. август.

Стремежът ни е да осигурим природен газ, който да покрива 120-150% от нашите потребности и да можем да прехвърляме количества от един контракт на различен. Така ще минимизираме риска както от геополитически, по този начин и от механически разтърсвания, каза енергийният министър.

Търговската употреба на интерконектора Гърция – България (IGB) би трябвало да стартира на 1 октомври.

До края на деня чакаме изпълнителите на плана да внесат публично в Министерството на енергетиката и в Министерството на районното развиване и благоустройството подробен график за осъществяване на всички оставащи действия. На база на този график всяка седмица ще ревизираме на място напредъка и ще подкрепяме изпълнителите във връзка с административните процедури, тъй че да не бъде позволено в допълнение закъснение, изясни министърът на енергетиката.

Христов открои завършването на системата за електронно ръководство като една от най-важните бъдещи задания пред изпълнителите на плана. В момента тя е в тестов интервал. Да бъдат отстранени всички мнения, свързани с пожарната сигурност, да бъде обезпечено преместването на данните по оптичен кабел, както е заложено в плана и да бъде готова и импортирана цялата документи, обвързвана с приемането на акт 15 и акт 16 на обекта също са измежду най-важните бъдещи задания за осъществяване. По думите на министъра, упованието е двата акта да бъдат издадени към средата на м. септември, като е контрактувано документите, нужни за това, да бъдат авансово преглеждани от специалистите в Министерство на регионалното развитие.

Министър Христов оцени като значима стъпка свързването на IGB с националната газопреносна мрежа, което бе оповестено по-рано през днешния ден. Тази стъпка присъстваше в графика и бе изпълнена сполучливо, разяснява енергийният министър. По неговите думи сега газопроводът се тества – в него е вкаран газ под налягане и се наблюдава вероятно приключване, което да бъде отстранено.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР