Американската киноакадемия се извини с 50 години по-късно на индианска

...
Американската киноакадемия се извини с 50 години по-късно на индианска
Коментари Харесай

След 50 години: Холивуд се извини на индианката на Марлон Брандо

Американската киноакадемия се извини с 50 години по-късно на индианска актриса и активистка, която бе освиркана на церемонията по връчване на премиите Оскар, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. През 1973 година Сашийн Литълфадър се качи на сцената на премиите Оскар, с цел да изясни за какво сътрудника ѝ Марлон Брандо не е пристигнал да одобри премията си за най-хубав артист за кино лентата " Кръсникът ".

Тя описа тогава, че той отхвърля да одобри оценката поради отношението на Холивуд към американците от индиански генезис. Докато разказваше това, актрисата бе освиркана, а след това тя показа, че защитата е попречила на артиста Джон Уейн да я нападне физически.



" Обидите, които получихте поради това изказване, бяха неоправдани и неуместни. Емоционалното задължение, което Вие трябваше да понесете и това, което костваше това на Вашата лична кариера в нашата промишленост е непоправимо ", сподели Дейвид Рубин, президент на киноаакадемията по това време, в писмо, пратено до актрисата.

" Дълго време куражът, който Вие показахте, не беше приет. Заради това ние Ви сервира нашите най-искрени извинения и показваме нашето най-искрено удивление към Вас ", се споделя в писмото.



То бе оповестено от киноакадемията в миг, в който тя разгласи, че Сашийн Литълфадър е поканена да приказва в музея на Оскарите в Лос Анджелис на 17 септември.

" Ние индианците сме доста търпеливи хора. Това са единствено 50 години ", реагира Литълфадър на писмото на киноакадемията.



Днес актрисата е на 75 години. " Трябва да запазим възприятието си за комизъм по този случай от самото начало. Това е нашият метод да оцелеем ", съобщи тя. И добави, че се радва, че толкоз неща са се трансформирали, откогато тя не е приела премията Оскар преди 50 години
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР