Американската и световната икономика продължават да растат, но са налице

...
Американската и световната икономика продължават да растат, но са налице
Коментари Харесай

Как да инвестирате, ако се страхувате от рецесия?

Американската и международната стопанска система не престават да порастват, само че са налице тревожни признаци за съществено закъснение. Обръщането на лихвената крива в Съединени американски щати пък бе призната като първото доказателство за идна криза.

И въпреки лихвената инверсия да не води автоматизирано и неотложно след себе си до стесняване на стопанската система, в исторически проект такова превръщане е било налице при всяка от последните седем рецесии.

На вложителите не им остава нищо друго, с изключение на да са извънредно деликатни в вложенията си и да следят от близко протичащото се в международен проект. А там има доста какво да гледат - от развиването на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай до " объркания " Фед, разкъсван сред функционалностите си на стабилизатор на щатската стопанска система и политическия напън от щатския президент Доналд Тръмп.

Бизнес вложенията и доверието на потребителите в Съединени американски щати и Европа, от своя страна, са подложени на удари от възходящата икономическа неустановеност. И в този момент въпросът, който всички вложители си задават, е по какъв начин да влагат в тази сложна среда? Какво би трябвало да вършат хората с парите си, когато стопанската система се забавя, или е в криза?

И до момента в който страхът кара доста от вложителите да излизат от пазара натискайки " паник бутона ", може би доста по-добре би било те да се придържат към дълготрайните си цели.

Истината е, че даже и да не желаеме, множеството от нас имат вложения на финансовите пазари, чрез спестяванията си за пенсия в пенсионните фондове. И до момента в който там нямаме никакъв надзор, то не по този начин стоят нещата при нашите капиталови спестявания.

За страдание, множеството хора не са положителни вложители, изключително дейните такива. Индивидуалните вложители, които търгуват акции, имат по-нисък резултат от пазара - и от пасивни вложители - освен това с огромна разлика.

В дълготраен проект, за интервала сред 1998 и 2017 година, междинната годишна възвръщаемост на вложителите е " трагична ", съгласно данни на J.P Morgan Asset Management. По-точно - междинният вложител е осъществил годишна рентабилност от едвам 2.6%, което е съвсем в дъното на класацията, измежду всички активи и единствено малко над инфлацията от 2.1%, за този интервал.

Дори по-консервативен микс сред акции и облигации (в съответствие 40 към 60%) или единствено облигации, са се представяли повече от два пъти по-добре от междинните вложители.

Една от аргументите е, че болката от загубите на пазарите, се възприема към два пъти по-силно от удовлетвореността от облагите, което кара хората да работят по контрапродуктивен метод. Когато сме изправени пред заплашителна обстановка, инстинктивният ни отговор постоянно е да бягаме, или да се борим. Но както опита да изпревариш мечка, излизането от пазара след претърпяни загуби не е добра концепция. Това постоянно води до продажба на ниски цени и пазаруване на по-високи по-късно, откакто пазарният стрес отслабне. Или влизане в по този начин наречената " серпантина на безконечни загуби ". Тоест - изцяло противоположно на формулата за триумф на пазарите - да се купува ниско и да се продава високо.

Добрата вест е, че нямате потребност от докторска степен по финанси за реализиране на вашите капиталови цели. Всичко, което би трябвало да извършите е да следвате няколко елементарни насоки подкрепени с доказателства и пазарна мъдрост идваща от вложителите с дълготраен опит.

На първо място - не се паникьосвайте и не правете никакви недомислени дейности, поради медийното внимание към " рецесията ". До идната криза могат да ни разделят, година, или даже две и тя към момента не се задава на хоризонта (поне въз основа на настоящите стопански данни).

Имайте поради, че всяка по-сериозна промяна на S&P 500 от 15%, или повече, се приема, като опция за покупки и договорката " която в никакъв случай не е губила " в исторически проект. Въпрос на време е било тази договорка да излезе на облага в следствие.

Ако имате стабилен капиталов проект, придържайте се към него и игнорирайте шума. За всичко останало, си коства да преминете през следния надзорен лист, с цел да сте сигурни, че сте подготвени за всяка стихия на хоризонта:

Определете ясни, измерими и постижими капиталови цели

Например, задачата ви може да е да се пенсионирате след 20 години при настоящия си стандарт на живот. Направете точни калкулации какъв брой спестявате, какъв брой години ще спестявате и каква рентабилност задачите (която би трябвало да е реалистична и не доста по-висока от междинната в исторически план), с цел да достигнете до нужните средства за живот, когато излезете от пазара на труда.

Без ясни цели хората постоянно приключват с пъстра сбирка от вложения, които не дават отговор на действителните им потребности. Както един път сподели легендата по бейзбол Йоги Бера, " Ако не знаете накъде отивате, ще се озовете някъде другаде. "

Преценете какъв брой риск можете да поемете

Това ще зависи от вашия капиталов небосвод, сигурността на работното място и отношението ви към риска. Добро предписание е - с приближаване на пенсионна възраст да поемате по-малко опасности във вашия портфейл.

Ако преди малко сте се включили към пазара на труда, можете да поемете по-голям риск, тъй като имате време да се възстановите от евентуален спад на пазара.

Диверсифицирайте портфейла си

Като цяло по-рисковите активи, като акциите, оферират по-висока предстояща рентабилност против по-висок риск. В същото време по-сигурните активи като облигациите са склонни да нарастват, когато нещата са неприятни, само че оферират доста по-ниски облаги.

Ако инвестирате огромна част от спестяванията си в акциите на една компания, няма да сте обезщетени за риска да се случи нещо с компанията (или по този начин наречения характерен риск). За да премахнете този несистематичен риск, диверсифицирайте портфейла си в необятен набор от активи - в това число задгранични акции и облигации. По този метод, ще сте в доста по-добра позиция да преживеете евентуален спад.

Не се опитвайте да избирате обособени акции, интензивно ръководени фондове, или време за влизане на пазара. Вместо това се придържайте към разнообразно портфолио от пасивно ръководени фондови и облигационни фондове, отличаващи се с ниски разноски. Както споделя Уорън Бъфет най-хубавата инвестиция за самостоятелните вложители е нискоразходен фонд, основан на необятен показател, като S&P 500.

Имайте поради, че активите, които са се справили добре в близкото минало, може да не не престават да го вършат и в бъдеще.

Търсете ниски такси

Бъдещата възвръщаемост е несигурна, само че капиталовите разноски сигурно ще натежат над вашия портфейл. За да държите ниски разноските по капиталовата си активност, инвестирайте в индексни фондове, когато е допустимо.

Тези фондове наблюдават необятни пазарни показатели като Standard & Poor`s 500 и са склонни да имат доста ниски такси, само че въпреки всичко дават по-висока възвръщаемост от по-голямата част от интензивно ръководените фондове.

Продължете да вършиме постоянни вноски, даже и по време на криза

Опитайте се да заделяте толкоз, колкото можете да си позволите. В същото време ребалансирайте портфейлите си най-малко един път годишно, с цел да не се окаже, че избрани активи се отличават с прекомерно високо тегло.

Практиката сочи, че тактиката на по този начин нареченото " доларово осредняване ", или периодическото прибавяне на средства към капиталовите ви сметки, е един от най-хубавите способи да се предпазите от криза и да осредните рисковете (поне на база историческото показване на пазарите).

На рецесията, би трябвало да гледате, като на добра опция да си купите " евтини активи ". Защото, както се споделя - " след дъжд постоянно изгрява слънце ".

Фокусирайте се върху дълготрайните цели на вашия портфейл

Това, което ви наподобява ужасно в този момент, ще бъде едно малко леке на дълготрайната графика. Ето за какво, когато моментът стане сложен, обърнете се към дълготрайните си цели. В дълготраен проект този метод евентуално ще докара до по-добри резултати, в сравнение с да се пробвате да успехите пазара - което даже експертите вършат мъчно.

Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет показва това, като елементарно завоюва залог - а точно, че с елементарна инвестиция в индексен фонд основан на S&P 500 може да победи даже най-сложните тактики на хеджфондовете (става въпрос за известния 10-годишен залог на Бъфет, който той с лекост печели).

По думите на именития вложител Бенджамин Греъм: " Основният проблем на вложителя и даже най-лошият му зложелател - евентуално е самият той. "

Греъм, който наставлява Бъфет, твърди, че вместо да вземат рационални решения, доста вложители следват страстите си. Те купуват и продават, когато ги " посъветват червата им ", а не главата им.

Опитът да надхитрите пазара е подобен с
хазарта и не води до по-добри резултати от игра на лотария. Пасивното вложение е в действителност скучно, само че е доста по-добър залог в дълготраен проект и доста по-добър проект за сложни моменти, като тези на идни рецесии...

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР