Американската Федедерална търговска комисия (Federal Trade Commission, FTC) и 46

...
Американската Федедерална търговска комисия (Federal Trade Commission, FTC) и 46
Коментари Харесай

Ще трябва ли Facebook да се раздели с Instagram и WhatsApp?

Американската Федедерална комерсиална комисия (Federal Trade Commission, FTC) и 46 обособени щата започнаха правосъден иск против Фейсбук Inc. в сряда, обвинявайки колосът, че купува и замразява дребни стартъпи, с цел да удуши конкуренцията, написа The Wall Street Journal.

В желае FTC упорства Фейсбук да продаде WhatsApp и Instagram - двете най-големи покупко-продажби на обществената мрежа. Щатите са подали обособен, само че сходен иск, в който се твърди, че неналичието на конкуренция вреди на потребителите, в това число посредством понижаване на отбраната на персоналните им данни.

Двата желае идват единствено седмици след обвиняването на Департамента по правораздаване против Гугъл за нелегално поддържане на монополно състояние в бизнеса с интернет търсачки. Двете каузи отразяват терзанието на Съединени американски щати по отношение на растящата мощност на преобладаващите интернет платформи.

" Действията на Фейсбук по одобряване и поддържане на монопола лишават потребителите от изгодите на конкуренцията ", декларира Иън Конър, шеф на Бюрото по конкуренция в FTC. " Целта ни е отменим антиконкурентните дейности на Фейсбук и да възстановим конкуренцията, тъй че нововъведенията и свободната конкуренция да процъфтят ", споделя той.

Летиша Джеймс, основен прокурор на щата Ню Йорк, акцентира, че Фейсбук " употребява преобладаващата си и монополна позиция, с цел да смачка по-малките съперници за сметка на елементарните консуматори ", както и че " прави милиарди, трансформирайки персоналните им данни в свещена крава ".

Фейсбук отговори, като съобщи, че FTC е дала утвърждение на покупко-продажбите за Instagram и WhatsApp. От обществената мрежа предизвестиха, че ходът на управляващите е рисков: той дава сигнал, че никоя продажба не е дефинитивно приключена. " Хората и дребният бизнес не избират да употребяват безплатните услуги на Фейсбук, тъй като са задължени, а тъй като нашите приложения и услуги носят най-голяма стойност ", споделя вицепрезидентът и основен юрист на обществената мрежа Дженифър Нюзтед.
 Всички способи, по които Фейсбук ви следи. И по какъв начин да ги ограничите
Всички способи, по които Фейсбук ви следи. И по какъв начин да ги ограничите

Пипалата на обществената мрежа доближават надалеч отвън рамките на нейните услуги и се разгръщат в целия интернет

Комисарите в FTC са дали своят вот 3-2 за подаване на желае, който идва след над едногодишно следствие. Към ръководителят Джоузеф Саймънс, републиканец, се причислиха двама демократи, което подсказва, че искът няма да бъде отдръпнат, когато новоизбраният президент Джо Байдън влезе в Белия дом.

Искът съставлява едно от най-големите провокации в 16-годишната история на Фейсбук. Социалната мрежа, без да броим останалите приложения, има 196 млн. потребителите в Съединени американски щати и Канада и 2,5 милиарда в света.

Двата желае описват сходна история. FTC и щатите настояват, че Фейсбук избира да придобие фирмите, които се оказват нейни съперници. През 2011 година компанията припознава Instagram като растяща платформа, която може да заплаши позицията на Фейсбук. Купуването на Instagram обезврежда опасността и в това време обезкуражава сходни приложения.
 Фейсбук ще би трябвало да потвърждава, че не следи потребителите на Instagram
Фейсбук ще би трябвало да потвърждава, че не следи потребителите на Instagram

След заведено дело в Съединени американски щати

Придобиването на WhatsApp отстранява сходно терзание и основава спънки за бъдещи приложения за чат да реализират нужния мащаб.

Голяма част от маневрите на Фейсбук са били подкрепени след придобиването на израелската компания Onavo Mobile, която следи използването на редица приложения - и оказва помощ на Фейсбук да разпознава опасност.

Искът идва два месеца откакто антитръстовата комисия в Сената разгласява отчет, в който се показва, че Фейсбук има монополно състояние на пазара и е изолиран от опасността на конкуренцията. В документа също се твърдеше, че Фейсбук купува съперниците, които счита за опасност.

Компанията на Марк Зукърбърг сигурно ще отговори на желае. Обикновено, за сходни проблеми са нужни години. Фейсбук към този момент съобщи, че е получила позволение за покупко-продажбите от нужните органи. Но WSJ писа още, че през 2012 година, че комисарите са били обезпокоени от придобиването, само че не са били уверени, че ще съумеят да завоюват договорката.

Фейсбук е под прицел и в Европа. Европейската комисия организира авансово следствие по отношение на контрола и приложимост на потребителските данни.

Акциите на Фейсбук изтриха 1,93% от цената си през вчерашния ден и нови 0,29% след края на търговията. Nasdaq Composite изгуби 2,15%.
 Разделянето на Фейсбук, WhatsApp и Instagram - призрачен сън за Зукърбърг
Разделянето на Фейсбук, WhatsApp и Instagram - призрачен сън за Зукърбърг

Доклад, квалифициран от компанията, сочи, че това ще бъде прекомерно скъпо и трудно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР