Американската епоха приключва, идва азиатската. Такова мнение изрази шефът на

...
Американската епоха приключва, идва азиатската. Такова мнение изрази шефът на
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Настъпва азиатската епоха!

Американската ера завършва, идва азиатската. Такова мнение изрази шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел по време на видеоконференция с ръководителите на немските дипломатически задачи, представен от интернационалните информационни организации. Ето и още от основните му послания  по време на срещата.

Азия ще играе все по-важна роля - от позиция на стопанската система, сигурността и технологиите. Това към този момент се случва пред очите ни. Анализаторите от дълго време приказват за тази смяна, коронавирусът просто ускори този развой.

Ако 21-ви век се окаже азиатският век, след американската доминация през 20 век, тогава пандемията може да бъде запомнена като повратна точка в този развой. Съперничеството сред Вашингтон и Пекин все по-често има парализиращ резултат върху световните системи, а различията и ветото стават от ден на ден от споразуменията в огромните интернационалните организации като Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Г-20, СЗО.

В същото време  Европейски Съюз е под възходящ напън да избере на чия страна да застане. 27-членният блок би трябвало да следва личните си ползи и полезности и да избегне да бъде употребен от едната или от другата страна.

Възходът на Китай в действителност е впечатляващ, но настоящите връзки сред Брюксел и Пекин не всеки път се базират на доверие, бистрота и взаимност. Ние имаме късмет единствено в случай че при общуването с Китай съблюдаваме групова дисциплинираност

 подчерта висшият представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. Той добави, че идната среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде опция за единна европейска позиция.

Нуждаем се от по-активна тактика за Китай, която изисква и по-добри връзки с другите демократични страни в Азия. Предстоящата среща на върха ЕС-Китай наесен може да бъде опция за представянето на единна европейска позиция.

Пандемията също по този начин сподели, че светът става все по-дигитален, както и по-контролиран от страната. Основният въпрос към този момент се състои в това кой ще управлява цифровите мрежи и ще задава стандарти. Напълно допустимо е светът да стане по-малко свободен, по-малко проспериращ, по-неравен, по-фрагментиран.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР