Американската база Irexon (Ирексон) е пустиня. Смъртоносни бури откъсват покриви

...
Американската база Irexon (Ирексон) е пустиня. Смъртоносни бури откъсват покриви
Коментари Харесай

Студена и обвита с облаци, американска авиобаза чака своя час само на 300 км от Русия

Американската база Irexon (Ирексон) е пустиня. Смъртоносни стихии откъсват покриви от къщи. В половината от дните на годината трикилометровата писта е затъмнена от мъгла. Базата Irexon е просто ужасна, само че има колосална стратегическа стойност - тук изтребителите са ситуирани съвсем на прага на Русия, написа Forbes в обявата си „ ”.
Американските Военновъздушни сили неотдавна изпробваха въздушно пребазиране на разположените в Аляска F-22 стелт изтребители до дребното отдалечено летище.
Като част от учението Agile Combat Employment, самолетите F-22 прелетяха от взаимната база Elmendorf-Richardson в Анкоридж, главната база на Пентагона в Аляска, до летище King Salmon, на 480 километра югозападно.
„ От оперативни площадки като King Salmon тестваме стратегическата си еластичност, независимост на маневриране и способността си да реагираме интензивно и гъвкаво при бъдещи задачи “ - декларирал заместник-командващият на Северноамериканската аерокосмическа защита в Аляска бригаден военачалник Уилям Радиф .
Гъвкавата бойна приложимост е значим нов метод към въздушната война. Вместо да концентрират изтребители върху няколко огромни, само че уязвими бази, и да ги изложат на опасността от нахлуване, Военновъздушни сили построяват нови дребни писти, а също по този начин ремонтират и модернизират остарели и порутени летища, където бойните ескадрили могат да бъдат разсредоточени.
Разпръскването на изтребители в голям брой дребни въздушни бази ще ги приближи до бойното поле и ще затрудни планирането за евентуален съперник.
Но в Аляска Военновъздушни сили занапред стартират да построяват нови писти. King Salmon е положително начало. Ако и когато Военновъздушни сили възобновят употребата на авиобазата Ирексон на остров Шемя, това ще бъде в действителност радостно.
В началото на Студената война руските военновъздушни сили възнамеряваха да изпратят нуклеарни въоръжени бомбардировачи през Берингово море до Съединени американски щати, където те трябваше да трансфорат американските градове в радиоактивен прахуляк. Тогава американските и канадските военновъздушни сили са построили мрежа от летища в цяла Аляска и северната канадска територия в обезверен опит да се защитят против нуклеарна инвазия.
Изтребители от Елмендорф (първо F-102, по-късно F-4 и по-късно F-15) прелитаха от една оперативна база, основана напред, към друга. Базите се намираха в Галена, Ирексон и Кинг Салмон. Сега единствено King-Salmon постоянно приема и поддържа изтребителите. Експлоатацията въз основата Irexon завърши при започване на 90-те години.
За това не може да бъде упрекнато местоположението им. Не е на вятъра, че Военновъздушни сили са разположили мощен радар за ранно предизвестие „ Кобра Дейн “ на Shemya. Този остров от 15 квадратни километра се намира единствено на 300 километра от Русия.
Изтребители, излитащи от летище Ирексон, се оказват в идеални условия за прехващане на съветски военни самолети над студеното Берингово море. Но би трябвало да платите за това. Irexon Base е отдалечено, студено и мъгливо място.
Електричеството се получава там от генератори. Смъртоносни стихии понякога откъсват покриви от къщи. Времето там е толкоз непоносимо, че даже като различно летище за самолети, които летят оттова, от Irexon няма доста изгода. Половината от дните в годината мъглата закрива трикилометрова писта.
Бившата военновъздушна база Irexon е толкоз ужасна, че когато американските сухопътни войски желаят да организират бойна подготовка или учения в суровия леден климат, те постоянно я употребяват. Екипажите на вертолети Chinook се образоват в полети до острова от континента. Наскоро C-17 кацнаха в някогашната авиобаза, практикувайки дилемите за бързо прекачване на ракетни батареи.
Въпреки всичките си дефекти, Irexon има голяма стратегическа стойност.
Военновъздушни сили знаят това. Но макар, че в границите на концепцията за гъвкава бойна приложимост ескадрилите на изтребителите са все по-разпръснати по базите, Военновъздушни сили към момента не са посмели да отворят изцяло Ирексон.
Независимо от това, командването се грижи за това оборудване. От 2012 година Военновъздушни сили са похарчили 200 милиона $ за осветление на Irexon, King Salmon и другото отдалечено летище в Wake Atoll в средата на Тихия океан. И през 2016 година държавното управление заплати 10 милиона $ за инсталиране на нови покриви на хангара и други здания в Irexon.
Нито едно американско летище (не става дума за самолетоносачи) не може да сложи изтребители толкоз покрай Русия.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР