Американската авиокомпания United Airlines (UA) подписа договор за закупуване на

...
Американската авиокомпания United Airlines (UA) подписа договор за закупуване на
Коментари Харесай

Свръхзвуковите пътнически самолети - нова ера или несбъдната мечта?

Американската самолетна компания United Airlines (UA) подписа контракт за закупуване на 15 свръхзвукови пътнически самолета Overture. Такива самолети се създават от Boom Supersonic от Денвър. Предполага се, че първият полет ще се реализира през 2026 година, а пътническите транспорти ще стартират през 2029 година, оповестява DW.

Това известие от пресслужбата на United Airlines при започване на юни обиколи света с даже по-голяма от свръхзвукова скорост и провокира пристъпи на остра носталгия измежду тези почитатели на авиацията, които към момента помнят британско-френските Concord и руските Ту-144. Concord летяха от Европа до Съединени американски щати и назад през Атлантическия океан от 1976 до 2003 година

Отначало наподобява, че такива пътнически самолети имат огромно бъдеще. През 60-те години на предишния век най-големите самолетни компании в света застават на опашка, с цел да попълнят флота си със свръхзвукови лайнери. Някои чакат стартирането на Concord, други се управляваха от модела SST, който се създава от американския Boeing. А немската самолетна компания Lufthansa е поръчала от двете страни на Атлантика. Смята се е, че през 70-те съвсем всички пасажери на дълги дистанции ще летят със свръхзвуков аероплан.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Суверенният фонд на Обединените арабски емирства " Mubadala "...

Но, както знаем, действителността се оказва друга. След като похарчва милиарди за научноизследователска и пробна активност, през 1971 година Boeing напълно безшумно изостави плана си. Французите и британците, все пак, стартират да построяват своите Concord, както и Ту-144 в Съюз на съветските социалистически републики. Европейците вършат общо 20 свръхзвукови самолета, а самолетният цех във Воронеж създава 16.

Но през цялото време става дума извънредно за авторитет - от икономическа позиция планът се проваля. 13-те Concord в Air France и British Airways летят на загуба и непрекъснато се нуждаят от дотации. Те са изведени от употреба през 2003 година Съветският Ту-144 постоянно транспортира пасажери за още по-кратко време - от ноември 1977 година до лятото на 1978 година На 26 юни 1999 година той лети за финален път.

Основните аргументи за безславния завършек на първата епоха на свръхзвуковата пътническа авиация са свързани с аеродинамиката. При скорост, близка до скоростта на звука, поражда ударна вълна, която се трансформира в звукова вълна, която съпровожда самолета през целия му полет в свръхзвукова скорост. Поради тази причина на пътническите самолети е неразрешено да летят над сушата с тази скорост.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Компанията Boeing възнамерява да сътвори аероплан, който да се движи с пет пъти по-висока скорост от тон...

Освен това, по време на политане, подобен аероплан създава голям звук заради своя дизайн и употребява няколко пъти повече гориво от стандартния аероплан. Тогава това се счита за сериозен минус и още повече в този момент.

Така че новината, че United Airlines, четвъртата по величина самолетна компания в света, е решила да закупи 15 свръхзвукови самолета Overture и е запазила опцията за пренареждане на още 35, нашумя и се преглежда като пробив за завръщане в ерата на свръхзвуковата пътническа авиация.

В същото време обаче United Airlines слага значително изискване - бъдещият аероплан Overture би трябвало да дава отговор на високите условия на самолетната компания във връзка с сигурността, успеваемостта и екологичността на полетите. В удостоверение на сериозността на желанията си, UA към този момент е трансферирала задатък на Boom, без да прецизира размера му.

Първият тестов полет е плануван за 2026 година и се пресмята, че от 2029 година самолетите ще стартират да транспортират пасажери на United Airlines със 1,7 пъти по-голяма скорост от звука. Това е доста по-бавно от Concord, който доближи 2,02 пъти. Но все пак, на подобен аероплан ще бъде допустимо да се лети от Ню Йорк до Франкфурт на Майн не за осем часа, както е в този момент, а за четири.

Вярно е, че Concord може да побере 100 пасажери, до момента в който Overture ще има единствено 50 до 60 места. В същото време излъчванията на CO2 на пасажер ще бъдат 3-5 пъти повече от същото разстояние на актуален дозвуков аероплан, съгласно Международния съвет за чист превоз (ICCT), а разходът на гориво - 5 7 пъти.

Горивото е решаващият фактор. Boom се ангажира да проектира Overture тъй че този аероплан - първият в транспортната авиация, да може да лети напълно на синтетично, екологично неутрално гориво (Sustainable Aviation Fuel, SAF). Такова гориво обаче, към момента се създава доста малко и коства доста повече от авиационния керосин. И 15-те самолета Overture, които United Airlines поръчва, съгласно изчисленията на ICCT, ще се нуждаят от двойно повече SAF до края на това десетилетие, в сравнение с ще бъдат създадени до тогава във всички страни от Европейски Съюз, взети дружно.

Мнозина обаче се съмняват, че такива самолети в миналото ще излетят. И по този начин, анализаторът на консултантската компания Teal Group Ричард Абулафия счита, че известието на пресслужбата на United Airlines за поръчката на самолети от производителя Boom е по-скоро рекламен трик.

Бернд Либхард, специалист по свръхзвукови самолети в Германския център за аерокосмически проучвания в Хамбург (DeutschesZentrum für Luft- und Raumfahrt, DLR) преглежда изказването на United Airlines като опит за повишение на доверието в започващата компания в Денвър.

Но скоро ще стане ясно дали Boom е в положение да оправдае упованията: в края на тази година или при започване на идната година би трябвало да се реализира първият тестов полет на едноместния тестов XB-1, първият частен свръхзвуков аероплан в света. XB-1 служи като ядро на концепцията за Overture.

Плановете на United Airlines изненадаха доста специалисти и тъй като напълно неотдавна друга американска компания, прекарала десетилетие и половина и към милиард $, отхвърли обещаващите си проекти за основаване на свръхзвуков аероплан. Aerion Supersonic има намерение, в партньорство с Boeing, да сътвори 12-местен свръхзвуков бизнес аероплан, с цел да стартира, да създава ултраскоростни пътнически самолети. За да стартира съответна работа обаче, са нужни вложения от три милиарда $, които никой не желае да влага.

Подобна орис може да сполети и Boom, споделя Ричард Абулафия: " Ако Aerion Supersonic се провали с безапелационна идея, какво ще кажете за останалите? " Изпълнителният шеф на „ Boom “ Блейк Шол също е наясно с риска: " Ние или ще се провалим, или ще променим света ", съобщи БГНЕС.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР