Американската авиация се намесва все по-активно в сраженията между армията

...
Американската авиация се намесва все по-активно в сраженията между армията
Коментари Харесай

САЩ увеличиха въздушните удари в Афганистан

Американската авиация се намесва все по-активно в сраженията сред армията и бунтовниците в Афганистан, съобщи Франс прес.

Това стана ясно от думите на началника на Централното командване на американската войска военачалник Кенет Макензи, казани при посещаване в Кабул

" Съединените щати усилиха въздушните удари в поддръжка на афганистанските войски през последните няколко дни. Готови сме да поддържаме това равнище на поддръжка през идните седмици, в случай че талибаните продължат нападенията си. "

По-рано през днешния ден управляващите в провинция Кандахар оповестиха за над 150 000 бежанци вследствие на офанзивата на талибаните към едноименната столица на провинцията. Кандахар е вторият по величина град в Афганистан и постоянно апетитен като отечество на талибанското придвижване от началото на 90-те години на миалия век.

Окуражени от отдръпването на НАТО-вските войски, бунтовниците подеха нахлуване към Кандахар преди месец, само че едвам през днешния ден локалните управляващи дадоха повече изясненост за мащаба на борбата. Служител, представен от Франс прес, заяви, че 22 000 фамилии са избягали в по-сигурни елементи на провинцията. Построени са 4 лагера, с цел да ги подслонят. Боевете през днешния ден се водят в покрайнините на града.По информация на организация Ройтерс, Европейската комисия приготвя проект за спомагателна финансова поддръжка за Афганистан и прилежащите страни, с цел да поемат грижата за все по-нарастващия брой бежанци - 250 000 от началото на годината.Същевременно държавното управление в Кабул моли към Съединените щати за по-голяма материална поддръжка за афганистанската войска. В бюджета за 2022 година в американския Конгрес се разисква финансов пакет от 3,3 милиарда $, основно за поддръжка и увеличаване на афганистанската авиация, само че съгласно афгански депутати следващата година ще е към този момент прекомерно късно.
Въпреки утежняването на ситуацията в Афганистан, президентът на Съединените щати Джо Байдън е решен да довърши изтеглянето на сухопътните елементи от страната до края на август.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР