Американската астронавтка Кристина Кук се завърна на Земята след рекордно

...
Американската астронавтка Кристина Кук се завърна на Земята след рекордно
Коментари Харесай

Отново на Земята след „291 пътешествия до Луната и обратно“

Американската астронавтка Кристина Кук се завърна на Земята след рекордно дълъг престой за жена на Международната галактическа станция (МКС) - 328 дни, оповестиха международните осведомителни организации.
 БГНЕС
Кук подвигна палец нагоре с необятна усмивка, до момента в който я вадеха от съветската галактическа капсула на мястото на кацането в Казахстан. „ Толкова съм разчувствана и щастлива “, сподели Кук, увита в одеала на стола, до момента в който чакаше да я отнесат в здравна палатка, с цел да се приспособи към гравитацията.
 БГНЕС
По време на престоя си в галактическата станция Кук е минала към 220 млн. км, почти колкото 291 пътешествия до Луната и назад . Удължената й задача ще послужи да проучване на резултата на продължителния полет в космоса върху дамите.
 
Предишният връх за най-продължителен полет на жена в космоса принадлежи на американската астронавтка Пеги Уитсън . Той е 289 дни. Поставен е през 2017 година
 БГНЕС


Кук взе участие и в първото излизане на женски екип в открит космос предходната година дружно с Джесика Миър. 
 БГНЕС
Заедно с Кристина Кук на Земята се върнаха руснакът Александър Скворцов и италианецът Лука Пармитано. В Международната галактическа станция останаха Джесика Миър, Андрю Морган и командирът Олег Скрипочка.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР