Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри прилагането на

...
Американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри прилагането на
Коментари Харесай

В САЩ одобриха трета доза Пфайзер за хората над 65 г.

Американската Агенция по храните и медикаментите (FDA) утвърди използването на подсилваща доза от имунизацията против COVID-19 на Пфайзер/Бионтех за лицата над 65-годишна възраст и за избрани американци в по-висок риск, заяви Ройтерс.

Третата доза ще бъде поставяна най-малко шест месеца след втората доза.

Разрешава се слагането на подсилваща доза и на хора, които са в риск от тежко заболяване, както и на тези, чиято специалност ги слага в риск.

Консултантите на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) може да гласоподават за използването на третата доза още в четвъртък, е споделил представител на организацията навън съвещание на консултантите в сряда.

През август президентът Джо Байдън разгласи желанието на държавното управление си да стартира да ползва подсилваща доза на американците на възраст над 16 години от тази седмица, в случай че това бъде утвърдено от FDA и CDC.

Консултантите на FDA гласоподаваха в петък да предлагат трета доза да се ползва по отношение на американците над 65-годишна възраст и по отношение на тези, които са в нараснала заплаха от тежко заболяване, само че отхвърли предлагането за по-широко приложение на подсилващата доза.

Колегията на консултантите съобщи, че няма задоволително данни, които да поддържат използването на подсилваща доза на лицата на възраст над 16 години, които са получили втора доза най-малко шест месеца по-рано. Консултантите желаеха да бъдат събрани още данни за сигурността на третата доза.

Агенцията може в бъдеще да преразгледа въпроса за трета доза и за по-широк кръг от популацията. Водещите членове на FDA са разграничени по въпроса за потребността от подсилваща доза за цялото население. Временната ръководителка на организацията Джанет Уудкок поддържа такова решение, до момента в който някои от специалистите й считат, че наличните данни не го постановат.

Във вторник Джонсън енд Джонсън разгласи, че в Съединени американски щати втора доза от нейната еднодозова ваксина е посочила увеличение на успеваемостта й против приблизително и доста тежко преболедуване.

Данните на Модерна за резултата от подсилваща доза се чакат до седмици, съобщи в събота основният консултант на президента Джо Байдън по медицинските въпроси доктор Антъни Фаучи.

Някои страни като Израел и Англия към този момент започнаха да слагат подсилващи дози. Съединени американски щати през предишния месец позволиха спомагателните дози за хора с компрометирана имунна система и към този момент над 2 милиона души са получили трета доза от имунизациите.
/БТА/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР