Американската агенция по храните и лекарствата даде историческо разрешение на

...
Американската агенция по храните и лекарствата даде историческо разрешение на
Коментари Харесай

Историческо – позволиха на Мъск да тества мозъчни импланти върху хора

Американската организация по храните и медикаментите даде историческо позволение на компанията „ Нюралинк “ (Neuralink) да организира клинично изпитване на мозъчни импланти върху хора. Компанията е благосъстоятелност на Илон Мъск и създава импланти за лекуване на тежки болести като парализи и слепота. Създадена е през 2016 година и Мъск няколко пъти е обявявал в последните години, че са на косъм да стигнат до проби върху хора. Досега обаче пред това имаше пречки, а преди два месеца чиновници разкриха пред „ Ройтерс “, че първичната кандидатура е била отхвърлена от организацията. Вчерашното решение е историческо, само че към момента не значи, че сме на прага на приложението на такива технологии върху хора.

При първичния отвод организацията е дала няколко основни наставления преди да позволи тестванията върху хора, твърдяха източниците на „ Ройтерс “, представени от Сега. Те са свързани с литиевите акумулатори на импланта, заплахата жиците му да мигрират в мозъка и проблемите с безвредното му изваждане, без да се повреди мозъчната тъкан.

Фирмата получава зелена светлина, макар че работата й се изследва в няколко федерални следствия, показва английският в. „ Гардиън “. Миналата година стартира инспекция дали е нарушаван законът за отбрана на животните при тестванията на имплантите върху животни. В Конгреса има подозрения и че опитите са били провеждани преждевременно и с неточности. До този миг в клиничните изпитвания, провеждани от 2018 година, са убити към 1500 животни, в това число 280 овце, свине и маймуни.

Въпреки разрешението, „ Нюралинк “ разгласи в „ Туитър “, че не е подготвена да стартира тестване върху хора. „ Полученото позволение е резултат от невероятните старания на екипа на „ Нюралинк “ и съдействието с Агенцията по храните и медикаментите и съставлява значима първа стъпка, която ще ни разреши един ден да помогнем на доста хора с технологиите си “, обявиха от компанията.

В типичния си жанр Илон Мъск е правил редица бомбастични изявления за упоритостите на „ Нюралинк “. Миналата година разгласи, че е толкоз убеден в сигурността на създаването, че е подготвен да „ чипира “ личните си деца. Мъск се надява всеки да може да си вгради чипове бързо и елементарно в локални клиники, като имплантите ще са предопределени за лекуване на необятен набор от проблеми – наднормено тегло, аутизъм, меланхолия, душевен болести и така нататък И тъй като това е Мъск и той постоянно гледа оттатък наличните научни хоризонти – имплантите му, по неговите лични думи, ще би трябвало да могат наред с всичко друго да сърфират в мрежата и да владеят телепатия.

Етикети: Илон Мъск

Свързани изявления

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР