Американската администрация е започнала преговори с Катар и други страни

...
Американската администрация е започнала преговори с Катар и други страни
Коментари Харесай

FT: САЩ преговаря с Катар за износ на газ в Европа в случай на ескалация с Русия

Американската администрация е почнала договаряния с Катар и други страни - експортьори на газ, с цел да се приготви проект за доставяне на Европа с горивото при положение на възможна военна инвазия на Русия в Украйна и спиране на доставките. 

Това оповестява Financial Times, като цитира свои източници от Вашингтон.

Преговорите с Катар и страни от Европейски Съюз, които целят гарантиране на спомагателни доставки по море на полутечен природен газ, са задействани незабавно поради неналичието на прогрес в договарянията сред външните министри на Съединени американски щати и Русия в петък. 

Блокадата усилва терзанията от експлоадиране на спор, който може да засегне газовите доставки по време на зимния интервал и в изискванията на рекордно високи цени на горивото. 

Висш чиновник на американското държавно управление оповестява пред FT, че се прави проект за подготовка при сюжет, в който запасите от газ в Европа може да стигнат до доста ниски равнища посред зимата. 

" Обсъждаме какво може да се трансферира на пазара, какво може да помогне, обсъждаме какво можем да подготвим занапред за преразпределение, в случай че и когато се случи ескалация на рецесията ", споделя източникът на медията.

Исторически високите цени на природния газ бяха достигнати, откакто Русия стартира да понижава директните си доставки към европейските страни през ноември и декември 2021. 

Рискът от в допълнение ограничение на достъпа до суровината се усилва от сигналите на Москва за военна готовност по границата с Украйна. Дори подаването на газ да не бъде прекъснато напълно, има заплаха от разваляне на газопреносната инфраструктура на Украйна, в случай че се стигне до действителни военни дейности. 

Източникът на FT показва, че съществуващите контракти сред експортьорите на полутечен природен газ и азиатски купувачи на горивото може да затрудни проектите за пренасочване на доставките в Европа при потребност. 

Той акцентира, че протичащото се на европейските пазари на горива не е резултат от пазарните сили, а от операция с доставките. 

FT цитират управител от енергийния бранш, който предизвестява, че при отрицателна развръзка на рецесията цените на доставките в Европа може да се покачат до изключително високи равнища и може да се наложи координирано деяние на междуправителствено равнище за разпределението на доставките на полутечен природен газ. 

Той съпоставя сходно развиване със незабавните поръчки на персонални защитни средства при започване на Covid-пандемията, които бяха проведени на равнище Европейска комисия. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР