Американската администрация е взела решение да продаде на Турция зенитноракетни

...
Американската администрация е взела решение да продаде на Турция зенитноракетни
Коментари Харесай

САЩ продават „Пейтриът“ на Турция за 3,5 млрд. долара

Американската администрация е взела решение да продаде на Турция зенитноракетни комплекси „ Пейтриът “ на обща стойност 3,5 милиарда $. Това заяви Управлението на министерството на защитата на Съединени американски щати за отбранително съдействие и сигурност DSCA (Defense Security Cooperation Agency).

То дава отговор за доставките на военна техника и оръжия в чужбина по междуправителствени контракти, спомага за контактите на американските Въоръжени сили с армиите на останалите страни, оказва финансова и техническа помощ на задграничните сътрудници на Вашингтон в областта на защитата.

Получено е позволение за продажбата на 80 зенитно управляеми ракети Patriot MIM-104E и 60 ракети PAC-3, а също по този начин съпътстващото ги съоръжение. Според данните Турция е желала да купи 4 радиолокационни станции за ръководство на огъня AN/MPQ-65, 10 антени AMG, 20 автоматизирани пускови установки M903, четири станции за ръководство на прихващанията.

От позиция на американското военно ведомство, осъществяването на контракта дава отговор на " ползите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати “. Реализацията му също по този начин ще „ увеличи сигурността на основния съдружник от НАТО, който се намира на предната линия на битка с тероризма “.

Разрешението за осъществяването на сегашния контракт, което в сходство с американските закони би трябвало да се издаде от Държавният департамент, е получено. Американската администрация публично е уведомила Конгреса на Съединени американски щати за признатото решение. Законодателната власт разполага с 30 дни за изследването на този контракт и неговото вероятно блокиране.

В края на ноември представителят на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калън съобщи, че Турция е подготвена да купи американски системи „ Пейтриът “ при положение, че Вашингтон направи положително предложение. Той също по този начин съобщи, че Турция „ купува тези системи за самозащита и не има намерение да атакува никой “.

Доставката на съветските С-400 в Турция

Съединени американски щати подхващат дейни опити да не позволен покупката от Анкара на зенитноракетни комплекси С-400 от Русия. Вашингтон предизвести, че в случай че Турция придобие тези системи, Съединени американски щати могат да откажат продажбата на изтребители-бомбардировачи от пето потомство Ф-35.

Първите известия за договаряния сред Русия и Турция за доставката на С-400 се появиха през ноември 2016 година Сключването на контракта бе доказано от Русия на 12 септември 2017 година Турският министър на защитата Хулуси Акар съобщи, че разгръщането на С-400 ще стартира през октомври 2019 година Цената на съветските ЗРК е 2,5 милиарда $.

Турция е първата държава-членка на НАТО, която получава от Русия сходен най-съвременен клас ЗРК. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР