Американскаата компания SSC North America (позната също като Shelby SuperCars)

...
Американскаата компания SSC North America (позната също като Shelby SuperCars)
Коментари Харесай

Американци представиха кандидат за най-бърз автомобил в света

Американскаата компания SSC North America (позната също като Shelby SuperCars) показа на състезанието за дизайн в Пебъл Бийл суперколата Tuatara. Това е серийният вид на едноименния концептуален модел от 2010 година Неговата основна специфичност е свръхмощният мотор – V8 с две турбини, който ще развива мощ от към 1750 к.с.

Хиперколата е наречена на специфичен гущер – хатерия, който живее в Нова Зеландия. Дамата „ туатара” се употребява от локалните туземци, които по този начин назовават гребена на гърба на това животно. Подобно определение подхожда на суперкола, която има две дребни задни крила, както и двойка спомагателни аеродинамични детайли, напомнящи плавници.
Шасито и каросерията са изцяло истински, като в основата им е карбанов каркас. От същия материал са направени и външните панели на автомобила, с помощта на което тежестта му е единствено 1247 кг.
Двигателят е дело на външна компания – ателието Nelson Racing Engines от Лос Анджелис. Той е с размер 5,9 литра, като разполага с две турбини. Охлаждането става благодарение на два интеркулера с течност. При потребление на общоприет бензин мощността е 1350 кг., само че при зареждане с бензиново-етанолова примес Е85 надвишава 1750 кг.

Трансмисията е 6-степенна роботизирана, произвеждане на италианската компания Cima. Това е секвенциална скоростна кутия с един съединител на компанията Automac. Аналогични системи се употребяват от суперколите Pagani Zonda, Koenigsegg, Gumpert Apollo.
Дизайнът на хиперколата е дело на американецът Джейсън Кастрион, който по-рано е работил за ателието Pininfarina. Той е взел участие в създаването на автомобила като Ferrari 599 GTB Fiorano и Maserati GranTurismo. А под негово управление са основани моделите Ferrari P4/5 by Pininfarina и Ferrari 612 Kappa.

Благодарение на мотора си, SSC Tuatara би трябвало да стане един от най-мощните коли в света. За съпоставяне, новото Bugatti Divo развива 1500 к.с., с толкоз разполага и хибридният елемент на Koenigsegg Regera. Новият Venom F5 на Hennessey разчита на 1600 к.с.
Според изчисленията на инженерите на SSC, хиперкоата ще може да развие оптималната скорост от 483 км/ч. Ако това стане факт, Tuatara ще се трансформира и в най-бързият сериен автомобил на планетата, като ще усъвършенства достижението на Koenigsegg Agera RS – 441 км/ч.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР