Американска компания смята, че ще се опита да възкреси мамутите. Проектът

...
Американска компания смята, че ще се опита да възкреси мамутите. Проектът
Коментари Харесай

Учен ще възкреси мамутите за да спаси климата

Американска компания счита, че ще се опита да възкреси мамутите. Проектът е на професора по генетика в Харвард Джордж Чърч, чиято компания Colossal е получила 15 милиона $ финансиране за този план.

Целият проект се основава на технологията, известна ни от кино лентата Jurassic Park, единствено че вместо динозаври американските генетици ще желаят да опитат да дадат нов живот на мамутите. Интересно е, че учените обосновават нуждата от това не с концепцията да вършат тематичен развлекателен парк с мамути, а поради... борба с изменението на климата.

Предложението на Чърч е да се сътвори хибрид посредством присаждане на ДНК на мамут с ДНК на азиатски слон, най -близкият жив родственик на мамута. Резултатът от това е нещо ще е мамуфант (mammoth + elephant), само че учените избират да го назовават просто ​​мамут. Смята се, че последните мамути са живели в Сибир до преди 4000 години, по същото време, когато се строят Великите пирамиди в Египет.

Намерението е просто - основават се мамути и те си възвръщат мястото в арктическата екосистема, която остава празна след тяхното изгубване. Мамутите преди време почиствали горните пластове от сняг, което помагало на студения въздух да доближи почвата, която по този начин оставала постоянно замръзнала. Когато изчезнали, насъбраният сняг работил като изолираност, предотвратявал проникването на леден въздух в почвата и по този начин тя почнала да се нагрява и да се отделят парникови газове. С връщането на мамутите екосистемата ще се върне в положението, което е била преди хиляди години, изясняват от компанията на Чърч. 

Разбира се, има учени, които считат, че цялата догадка и планът са прекомерно измислени. Други проучванията са уверени, че всички старания би трябвало да бъдат ориентирани към избавяне на съществуващи скотски типове, от които са ни останали сериозно малко екземпляри, като белия носорог и гигантската панда, вместо да се опитваме да върнем изцяло изчезнали типове.

Страхът е, че даже и всичко да върви съвършено и Colossal и да върне мамутите към живот, това ще наруши локалната екосистема, която се е приспособила към новата обстановка в продължение на хиляди години.

Планът на Colossal е първият ембрион да е подготвен след шест години, а съгласно учените надалеч по -голяма спънка ще бъде основаването на изкуствена матка, която да носи плода. Поради всички вероятни проблеми и спънки, които има главният консенсус, 6-годишният период е извънредно къс.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР