Американска комисия в Сената прокара законопроект за разходите, който включва

...
Американска комисия в Сената прокара законопроект за разходите, който включва
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ се опитва да блокира Ф-35 за Турция заради С-400

Американска комисия в Сената прокара законопроект за разноските, който включва уговорка за блокиране продажбата на изтребители Ф-35 на Турция, в случай че Анкара не се откаже от проект да се снабди със зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия, осведоми " Ройтерс ".

Припомняме, през вчерашния ден на публична гала Турция получи два изтребителя Ф-35 в Тексас, които ще бъдат доставени през идната година.

Мярката е корекция на закон за фискалната 2019 година, за интервенции в чужбина и други стратегии.

Ако проектозаконът се трансформира в закон, мярката ще блокира доставката на изтребители за Турция, до момента в който държавният секретар на удостовери, че Анкара няма да се снабди със С-400.

Отношенията сред Турция и Съединени американски щати се обтегнаха поради разногласия през последните месеци, в това число поради американската политика в Сирия и редица правосъдни случаи против турски и американски жители, които са арестувани в двете страни.

Поправката е следващият опит на членове на Конгреса да окажат напън над Турция да не купува съветската оръжейна система. Подобна мярка е включена и в законопроекта за защита.

Според демократа Крис ван Холън, в случай че Турция се снабди със С-400, това ще разреши на руснаците по-лесно да научат опциите на Ф-35 и да се възползват от техническите пропуски.

Сега законопроектът би трябвало да бъде гласуван в Сената и Камарата на представителите, а по-късно под него би трябвало да се подпише президентът Доналд Тръмп. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР