Американска експертна комисия препоръчва на желаещите да се ваксинират срещу

...
Американска експертна комисия препоръчва на желаещите да се ваксинират срещу
Коментари Харесай

Заради риск: Лекари не препоръчват ваксината Johnson & Johns...

Американска експертна комисия предлага на искащите да се имунизират против Ковид-19 да предпочетат имунизацията на BioNTech или Moderna пред препарата на Johnson&Johnson (J&J). Причината за тази рекомендация е следната: при имунизацията на Johnson&Johnson съществувал риск от редки тромбози, написа dw.com.

15-те членове на експертния съвет, който е част от американския Център за надзор над епидемиите CDC, са единомислещи в оценката си. Те не биха предложили тази ваксина (J&J) на своите фамилии, сподели професорката по медицина Бет Бел по време на съвещанието на комисията. Но други хора можело да бъдат на друго мнение. Затова имунизацията ще продължи да се предлага.

Според данните на CDC, при общо близо 16 милиона сложени ваксини на Johnson&Johnson до 9-и декември е имало девет смъртни случая. До края на август са били регистрирани общо 54 сходни случая на тромбози, при 36 се е наложила хоспитализация. Най-висок се оказва рискът при дамите сред 30 и 49 години. Но не при всички девет жертви става дума за дами. Сред жертвите има и двама въже. Ваксината на Johnson&Johnson обаче по този начин или другояче играе второстепенна роля във имунизационната акция на Съединени американски щати.

При общо 284 милиона сложени дози от препарата на BioNTech и 186 милиона дози от имунизацията на Moderna, броят на поставените ваксини на Johnson&Johnson е много невисок. И в Германия имунизацията на J&J се употребява по-рядко: до момента в който поставените ваксини на BioNTech са над 109 милиона, то тези на J&J са едвам към 5 милиона.

Това не е генерална рекомендация срещу имунизацията на J&J

През април тази година използването на имунизацията на J&J в Съединени американски щати беше краткотрайно прекратена - след единични случаи на тромбози. След инспекция на здравните служби обаче беше открито, че изгодата от препарата въпреки всичко е по-голяма, в сравнение с рисковете, свързани с него. Това се случи единствено няколко седмици откакто се появиха известията за тромбози след слагането на имунизацията на AstraZeneca. Като цяло обаче сходни случаи са извънредно рядко срещани.

От Johnson&Johnson подчертаха в четвъртък, че имунизацията им е " животоспасяващ инструмент за хора от високорисковите групи ".

Същевременно специалистите от американския Център за надзор над епидемиите CDC оповестиха, че няма да издадат съответна генерална рекомендация срещу потреблението на имунизацията на J&J, тъй като това щяло да изпрати отрицателен сигнал в страни, в които този препарат е единствената допустима алтернатива.

Свързани вести Омикрон затваря Европа! Вижте ограниченията в другите страни Капанът на петата Коронавирус вълна! Говори проф. Пенка Петрова Самоубийството в болничното заведение - поради COVID-19
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР