Американката Хейли Арсeно, която се излекува от рак на костите,

...
Американката Хейли Арсeно, която се излекува от рак на костите,
Коментари Харесай

Американка, преборила рака, ще лети на първия частен полет на Спейс екс

Американката Хейли Арсeно, която се излекува от рак на костите, ще полети тази есен дружно с милиардер в границите на първия частен полет на компанията " Спейс екс ", съобщи Асошиейтед прес.

29-годишната медичка и някогашна пациентка на педиатричната болница " Сейнт Джуд " ще полети с милиардер, който ѝ подари мястото и набира средства за щедрост, предава Българска телеграфна агенция.

Арсено ще стане най-младата американка, полетяла в космоса и ще усъвършенства досегашния връх на Сали Райд от НАСА с съвсем две години. На борда на галактическия транспортен съд тя ще бъде в компанията на Джаред Айзакман и на още други двама души, които занапред ще бъдат избрани. Хейли ще бъде и първата астронавтка с протеза. Когато била 10-годишна, тя претърпяла интервенция в педиатричната болница " Сейнт Джуд ", при която ѝ била заменена капачката на коляното и ѝ вградили титаниев гвоздей в лявата тазобедрена става. Хейли към момента накуцва и изпитва болки в крайници, само че беше утвърдена за полет от компанията " Спейс екс ". Тя ще бъде лекарят на екипажа, формиран от галактически туристи.

" Моята борба с рака ме приготви за галактическото странствуване, съобщи Арсено пред организация АП. Борбата ме направи по-силна и ме научи да чакам непредвиденото и при идния ми полет ".

Хейли държи да покаже на младите си пациенти и на други онкоболни, че " небето към този момент не съставлява граница ". " За тези деца ще е от огромно значение да видят човек, победил рака, да лети в космоса! ".

Айзакман разгласи за задачата си на 1 февруари, като има намерение да набере 200 милиона $ за болничното заведение " Сейнт Джуд ", като половината от тях ще бъдат негово подаяние. Като пълководец на полета, той предложи едно от четирите места на кораба " Дракон " на " Сейнт Джуд ". От своя страна болничното заведение се спря на Арсено от някогашните ѝ пациенти. Тя беше в дома си в Мемфис, щата Тенеси, когато през януари получи телефонно позвъняване с въпрос дали би се съгласила да полети като представител на " Сейнт Джуд " с галактическия транспортен съд. Арсено неотложно отговори позитивно. Хейли от дълго време си мечтаела за сходно премеждие. Тридесет и осем годишният Айзакман, чието занимание е да пилотира изтребители, разяснява, че нейният избор е доста сполучлив. Остава да бъдат избрани още двама членове на екипажа, чиито имена милиардерът ще разгласи през месец март.

Стартът е очакван към месец октомври от галактическия център " Кенеди ", щата Флорида, като капсулата ще кръжи в орбита към Земята от два до четири дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР