Американец стана първият човек с трансплантирано сърце от прасе с

...
Американец стана първият човек с трансплантирано сърце от прасе с
Коментари Харесай

Присадиха сърце от генномодифицирано прасе на човек

Американец стана първият човек с трансплантирано сърце от прасе с променено ДНК. Операцията е била осъществена в град Балтимор, щата Мериленд. 57-годишният пациент Дейвид Бенет знае, че няма гаранция, че опитът ще бъде сполучлив, само че няма избор. Състоянието му е сериозно. Не може да разчита на сърце от човешки донор. И той се съгласява да стане част от опита, споделя кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
Три дни след трансплантацията от болничното заведение оповестяват, че пациентът се усеща добре, диша самичък, само че към момента сърцето и белите му дробове не работят независимо. Това е първото по рода си присаждане на сърце от генетично модифицирано прасе на човек или първа стъпка в потреблението на скотски орган за животоспасяваща за хора трансплантация.
 
Според лекарите от Медицинския център на Университета на Мериленд интервенцията досега най-малко е посочила, че сърцето от генетично модифицирано животно може да действа в човешкото тяло, без неотложно да бъде отхвърлено. Следващите няколко седмици ще бъдат сериозни, защото пациентът се възвръща от интервенцията и лекарите деликатно наблюдават по какъв начин се оправя новото сърце.
 
В Съединени американски щати единствено за предходната година е имало рекорден брой над 3800 сърдечни трансплантации, само че дефицитът на човешки органи, дарени за присаждане, се оказва проблем и за Америка, и в международен мащаб. Това принуждава  учените да търсят благоприятни условия за потребление на  скотски органи за присаждане.
 
През септември предходната година Робърт Монтгомъри, директор на института по трансплантации към Нюйоркския университет, и неговият екип присадиха бъбрек от генетично модифицирано прасе на пациентка в мозъчна гибел на изкуствено дишане. По време на 54-часовия опит бъбрекът проработи.
 
Успешният опит даде вяра на учените, че органи от генномодифицирани свине ще могат да оказват помощ на мнозина нуждаещи се от органи пациенти да получат шанса да бъде продължен животът им. И в този момент учени от Университета на Мериленд направиха първата трансплантация на сърце от прасе на човек.
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР