Амбициозна стратегия за развитие на българската енергетика с 30-годишен хоризонт

...
Амбициозна стратегия за развитие на българската енергетика с 30-годишен хоризонт
Коментари Харесай

Нови 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - планът на служебния кабинет до 2053 г.

Амбициозна тактика за развиване на българската енергетика с 30-годишен небосвод - до 2053 година, показа служебният енергиен министър Росен Христов . На форума, извършен в столицата, участваха президентът Румен Радев, министър председателят Гълъб Донев, депутати, представители на бизнеса, синдикати и други

" В сферата на нуклеарната енергетика се планува строителството на 4 нови блока, два на площадката в Белене и два на тази в Козлодуй, като се основаваме на съществуващото към този момент ноухау и интереса от задгранични вложители ", показа визията си в областта на нуклеарната енергетика министър Христов. В конкретика се планува построяването на нови мощности от общо 4000 мегавата.

Освен това - залага се категорично на оптималното удължение на живота на ТЕЦ-овете и то не в режим на очакване на неизбежна крах, а в противен случай - развиване до 2030 година. След това ще се върви към поетапно извеждане от употреба на мощностите за постигането на европейските условия за декарбонизация, като в същото време се обезпечава друга работа на всички заети в сектора.

Силен фокус се слага и на възобновимите енергийни източници - към 2030 година следва в енергийния микс да бъдат включени 7 гигавата слънчеви и 2 гигавата вятърни мощности, като цифрата се усили надлежно на 12 и 4 гигавата към 2050 година. " Съобразяваме се обаче с географските особености на България, доста от тази земя е плодородна, която би трябвало да се употребява за други потребности, не за фотоволтаици ", акцентира Христов.

Служебният кабинет възражда и концепцията за ВЕЦ-ове по българското поречие нарека Дунав , чиито корени са още от времето на социализма, а последно бе стартирана от последния постоянен кабинет Петков.

" Има мощен капацитет за създаване на водноелектрически централи. Водим и диалози за създаване на такива по река Дунав с румънската страна (...) Виждаме капацитет за създаване на две такива централи по поречието на Дунав " (...) Това е може би най-изгодната стопански инвестиция, защото с изключение на електроцентрали, това се явяват и коридори за сухопътния и ЖП превоз, ще оказват помощ и за корабоплаването, както и напояването. Те са извънредно значими и за стабилността на водата от позиция на сигурността на АЕЦ " Козлодуй ", защото това лято заради рисковото засушаване равнището на водата падна до най-малко и бяхме на прага да спрем централата поради усложнения с охлаждането ", изясни визията си шефът на енерговедомството.
 Депутатите задължиха Атанас Пеканов да предоговаря Плана
Депутатите задължиха Атанас Пеканов да предоговаря Плана

Иска се да отпадане уговорката на страната ни за понижаване на въглеродните излъчвания

До няколко седмици ще бъде основана и взаимна работна група с румънската страна, която да работи по плановете.

Общо се възнамерява увеличението на водноелектрически мощности с 870 мегавата до 2030 година и 1270 до 2050 година. Активно ще се работи и за разширението на ПАВЕЦ Чаира, както и създаване на други сходни мощности в размер на 1 гигават. Проучват се и новаторски технологии за предпазване на сила в земните глъбини под формата на сбит въздух. Освен това - работи се по построяването на 600 мегавата акумулатори за предпазване на сила, развиване на електропреносната мрежа, цифровизация на бранша и други

Няколко съществени задания задал президентът Радев при правенето на тактиката - да се запазят в оптималната степен съществуващите мощности, съществуващият все още човешки капацитет и технологии, да се употребяват оптимално естествените дадености на България, а въпросният преход да не се отрази отрицателно върху хората, заети все още в сектора.

" Искам да подчертая какво може да се реализира за 5 месеца в този бранш, в случай че се работи уверено и естествено на най-високо равнище. Виждате, че за няколко месеца се пусна в употреба по този начин упования, несъмнено, стъпвайки на напъните на няколко държавни управления. Проведоха се открити и транспарантни процедури за доставка на природен газ , което се отрази върху цените, удвои се потенциалът на терминала в Александруполис ", направи положителна ретроспекция Румен Радев, който открои като съществени достижения на служебния кабинет и диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво, както и, за потенциали за доставка на полутечен природен газ.

" България се трансформира във все по-голям фактор на Балканите, в района, в Европейски Съюз с начинания, с планове, с създаване на съответни хрумвания ", акцентира президентът. Изправени сме и пред " неповторим късмет " да влезем измежду водещите страни, които създават технологии за предпазване на сила от ВЕИ, което е ключът за бъдещето, уточни още Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР