Амбициите на японското правителство да утрои националното производство на полупроводникови

...
Амбициите на японското правителство да утрои националното производство на полупроводникови
Коментари Харесай

Япония очаква новите предприятия на TSMC и Kioxia да увеличат БВП на страната с $30 млрд

Амбициите на японското държавно управление да утрои националното произвеждане на полупроводникови съставни елементи в стойностно изражение до края на десетилетието към този момент бяха споменавани нееднократно, само че едвам тази седмица програмата беше утвърдена. Само плановете на TSMC и Kioxia в Япония, по оценка на служители, ще оказват помощ за основаването на 463 000 работни места и нарастване на Брутният вътрешен продукт на страната с 30 милиарда $.

Извадки от утвърдената от управляващите на Япония стратегия дава Bloomberg, считайки я за основна точка от желанието да усилят три пъти приходите от продажбата на полупроводникови съставни елементи, създадени в страната до края на десетилетието спрямо равнището от 2020 година, до $108 милиарда Осигуряването на произвеждане на съвременни полупроводникови съставни елементи в Япония, в това число и ускорители за системи с изкуствен интелект, се смята за един от залозите за обезпечаване на икономическа сигурност на страната.

Въпреки че японските управляващи приказват за готовността си да поддържат компании, които провеждат производството на модерни полупроводникови съставни елементи в страната, те показват единствено част от плануваните за това разноски. Например, управляващите са подготвени да отделят 2,4 милиарда $ дотации в поддръжка на плана на консорциума Rapidus за образуване на контрактно произвеждане на 2-nm чипове в Япония до 2025 година, а TSMC със взаимното си дружество със Sony и Denso може да получи до $3,4 милиарда Ако във втория случай дотациите покрият половината от целия бюджет, то съответната сума няма по какъв начин да задоволи апетитите на Rapidus, защото управлението на консорциума прави оценка идните разноски на десетки милиарди щатски долари.

Повече от $660 милиона дотации ще бъдат отпуснати за построяването на новото дружество на Kioxia за стартиране наизуст в централна Япония. Местните управляващи предвиждат, че единствено плановете на TSMC и Kioxia ще основат 463 000 работни места, ще усилят Брутния Вътрешен Продукт (БВП) на страната с 30 милиарда $ и ще генерират до 5,5 милиарда $ данъчни доходи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР