Амбициите на НАСА се простират далеч отвъд МКС, която кръжи

...
Амбициите на НАСА се простират далеч отвъд МКС, която кръжи
Коментари Харесай

Какво следва след „историческата” мисия на Crew Dragon?

Амбициите на НАСА се простират надалеч оттатък МКС, която кръжи над Земята. Агенцията се цели малко по-далеч...

Crew Dragon и ракетата Falcon 9 дадоха мотив за горделивост на американския президент
(снимка: NASA/Bill Ingalls)

Когато Елон Мъск основава SpaceX през 2002 година, задачата, сложена пред компанията, е да извежда хора в космоса. Сега, откакто астронавтите на НАСА Робърт Бенкен и Дъглас Хърли към този момент са на борда на Международната галактическа станция, с помощта на технологиите на SpaceX, Мъск вероятно въздъхва с облекчение. Неговият галактически транспортен съд Crew Dragon и ракетата Falcon 9 извършиха сполучливо своята задача през уикенда. Сега SpaceX може публично да се счита за първата в историята компания, изпращаща хора в орбита на борда на частен галактически транспортен съд.

Разбира се, предизвикването още не е свършило. Напротив. Предстоят сериозни седмици на механически проверки за сигурност на галактическия транспортен съд. След това НАСА публично ще дефинира дали Crew Dragon може да е „ оперативно ” транспортно средство.

След това би трябвало да се приготви различен галактически транспортен съд Crew Dragon за идната задача. Crew-1 ще би трябвало да транспорти още четирима астронавти до галактическата станция: астронавтите на НАСА Виктор Глоувър, Майкъл Хопкинс, Шанън Уокър и японеца Соичи Ногучи. НАСА се надява да изстреля Crew-1 през август.

Междувременно задачата на Бенкен и Хърли, почнала през уикенда, няма да се смята за сполучлива, до момента в който двамата не се върнат безвредно на Земята. По проект тяхната задача би трябвало да продължи 110 дни. Пътуването им назад към Земята ще бъде също толкоз рисково, колкото и излитането до орбита.

Дебютът на Crew Dragon обаче е значим миг за SpaceX и НАСА и тази задача беше едно от най-големите неща, които двете организации трябваше да сторят, преди да заговорят за каквито и да е други, по-големи упоритости.

Достъп до МКС

От години Съединени американски щати не е пращала свои астронавти от лична територия, защото програмата й за галактически совалки завърши през 2011 година Оттогава насам астронавтите на НАСА трябваше да пътуват до Русия и да изхвърчат с галактическия транспортен съд „ Союз ”.

Сетне галактическата организация на Съединени американски щати реши да не основава своя лична совалка. Вместо това тя помоли частния бранш да създаде галактически транспортен съд, кадърен безвредно да транспортира астронавти до и от Международната галактическа станция. Това се видя като спорно решение, като се има поради, че НАСА в никакъв случай до момента не е възлагала на външни реализатори създаването на галактически транспортен съд за транспортиране на хора.

Официално бе обявено, че възлагането на тази работа на частни компании следва да понижи разноските и да подтиква нововъведенията. В същото време, най-малко на доктрина, НАСА следва да разполага с повече време и запаси, с цел да се концентрира върху проучванията си по-дълбоко в Слънчевата система.
още по тематиката
Неофициално се твърди, че насочването към частни подизпълнители има за цел справяне с негативите от рисковете. При възможна злополука негативите ще бъдат „ обрани ” от частна компания, а не от държавната стратегия. С други думи, става дума за чисто имиджов резултат.

За да реализира този проект, през 2014 година НАСА разпореди два контракта: 4,2 милиарда $ на Boeing за създаване на Starliner и 2,6 милиарда $ на SpaceX за планиране на галактическия транспортен съд Dragon. Той прочее към този момент превозваше товари до и от МКС, само че трябваше да се препроектира за транспортиране на хора. НАСА към този момент беше вложила пари в създаването на Dragon, а по отношение на парите за Boeing съобщи, че са повече, тъй като компанията би трябвало да проектира своя летателен уред „ от нула ”.

Междувременно неотдавна Boeing претърпя забележителен крах, когато нейната капсула Starliner дефектира по време на основен тестов полет, за благополучие без екипаж. Но в случай че SpaceX успее умерено да върне Бенкен и Хърли, това ще бъде огромна победа, която ще дефинира редица бъдещи партньорства сред организацията и частната компания, отбелязва CNN.

Ако щатската галактическа организация може да разчита на капсулите Crew Dragon, ще стартират постоянни пътувания до и от галактическата станция. А това ще разреши организацията да има повече – или най-малко по-постоянен – екипаж на МКС. Така НАСА се надява да има повече запаси за осъществяване на научни опити на МКС.

От друга страна, защото програмата Crew Dragon механически е благосъстоятелност на и се ръководи от SpaceX, то компанията може да изследва опциите за извеждане на туристи или други не-астронавти в космоса.

Артемида

Амбициите на НАСА се простират надалеч оттатък МКС, която кръжи над Земята. Агенцията се цели малко по-далеч: към Луната. Миналата година вицепрезидентът Майк Пенс реши галактическата организация фрапантно да форсира проекта си за последващо стъпване на лунната повърхнина до края на това десетилетие. НАСА в този момент си е сложила краен период 2024 година

SpaceX има упоритости да взе участие в това изпитание, наречено стратегия „ Артемида ”. Компанията предложи нов вид на капсулата си – Dragon XL. Тя ще може да извозва товари до галактическа станция, която НАСА възнамерява да пусне в орбита към Луната. Миналия месец SpaceX беше измежду няколкото компании, определени да разработят модули за кацане на Луната и луноходи.

За последната задача SpaceX предложи да употребява системата Starship – галактически транспортен съд и ракета, които компанията създава към момента в начален стадий. Напоследък Мъск прекарва много време в наглеждане на тази разработка. Той даде редица индикации, че SpaceX ще вложи обилни запаси в развиването на Starship през идващите месеци и години.

Началото на Starship обаче не е обвързвано с НАСА или нейната стратегия „ Артемида ”. То е в основата на декларираната задача на SpaceX за основаване на човешка колония на Марс. С други думи, този стадий е евентуално много надалеч от действителността.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР