АмAmnesty Internationalе международна неправителствена независима организация за защита на човешките

...
АмAmnesty Internationalе международна неправителствена независима организация за защита на човешките
Коментари Харесай

В Лондон е учредена международната организация Amnesty International

„ АмAmnesty Internationalе интернационална неправителствена самостоятелна организация за отбрана на човешките права със седалище в Лондон, Обединено кралство. Според самата организация наброява повече от седем милиона члена и симпатизанти от целия свят.
Мисията на организацията е да работи за „ свят, в който всеки човек има всички човешки права, записани във Всеобщата декларация за правата на индивида на Организация на обединените нации (1948) и в други интернационалните документи “
Амнести Интернешънъл е учредена в Лондон през 1961, след публикуването на публикацията „ Забравените пандизчии “ (на британски: The Forgotten Prisoners) във вестник Обзървър на 28 май 1961,[3] с създател юриста Питър Бененсън. Организацията притегля публичното внимание към случаи с нарушени човешки права и работи за съблюдаване на интернационалните закони и правила. Тя се стреми да активизира публичното мнение и да се окаже напън върху държавните управления, които позволяват нарушаванията.[4] Според организацията смъртното наказване е „ извънредно, необратимо отказване на човешките права “[5]. Удостоена е с Нобелова премия за мир за 1977 година за „ отбрана на човешките права против изтезания “, както и с премията на Организация на обединените нации в региона на човешките права през 1978 година
Сред интернационалните правозащитни организации Амнести Интернешънъл е с третата най-дълга история (първа е Международната федерация за правата на индивида и има най-широко самопризнание, като мнозина я смятат за пример на придвижването като цяло.
Има секции в 58 страни и няколко милиона членове и поддръжници допълнително от 150 страни. Издава годишни отчети, в които подлага на критика нарушаванията на човешките права. От август 2018 година се управлява от генералния секретар Куми Найду (Kumi Naidoo).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР