АМ „Струма“ „порасна“ с 24 км. Това заяви министърът на

...
АМ „Струма“ „порасна“ с 24 км. Това заяви министърът на
Коментари Харесай

Откриха нов участък на магистрала Струма

Автомагистрала „ Струма “ „ порасна “ с 24 км. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при откриването на новоизградения сектор. На церемонията участваха народни представители, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков и кметове.

Аврамова връчи разрешението за прилагане на сектора на ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов. Тя означи, че по този начин се дава късмет на всички български жители, гостите на страната и директно преминаващите да пътуват безвредно по него.

Регионалният министър осведоми, че в правата на Автомагистрала „ Струма “ от Кресна до Сандански са построени 25 огромни уреди, 3 пътни възела и 4 площадки за отдих със санитарни пространства и ТИР паркинги. В бъдеще на тях ще могат да бъдат построени заведения за хранене и бензиностанции.

Петя Аврамова благодари на строителите за положените старания, които дадоха опция за използването на сектора пет месеца предварително, на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за положителното администриране на процеса и на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията за работата в партньорство при доизграждането на Автомагистрала „ Струма “.

За нас е значимо и Северна България да има автомагистрала, тъй че средствата, които бяха отпуснати преди няколко дни в размер на 1,35 милиарда лв. за създаване на сектор от Автомагистрала „ Хемус “ са значими. Ще продължаваме да работим за отвесните прави, за скоростния път „ Видин – Ботевград “, тъй като видяхме, че Автомагистрала „ Тракия “ даде подтик на развиването на Южна България, съобщи министър Аврамова.

Регионалният министър заяви, че и зпълнението на правата от автомагистрала „ Струма “ сред Благоевград и Крупник е на 40%. В ход са тръжните процедури за сектора през Кресненското дефиле. Има определени реализатори за секторите преди и след тунел „ Железница “. Очаква се в скоро време да може да се подписа контракт и за самото оборудване.

Работи се интензивно, с темпове, които би трябвало да са по-големи, тъй като употребяваме средства от Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “. С Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията работим като добър екип, сподели Петя Аврамова пред представители на медиите.



Председателят на УС на АПИ инж. Глосов изрази очакване комисията, която ще прави оценка офертите на участниците в процедурата за избор на реализатор на сектора през Кресненското дефиле да си свърши работата добре и бързо, тъй че да няма обжалвания. Има 6 месеца период за планиране. След това ще стартира строителството. Надяваме се това да стане идната година, тъй че до края на 2023 година да бъде приключена цялата автомагистрала, сподели още той.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков сподели, че е налице цялостно доверие, като е належащо активизиране на напъните, тъй че 2023 година да се пътува от София до границата с Гърция за час и половина.

Участъкът Кресна – Сандански е част от плана: Автомагистрала „ Струма “ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „ Железница “. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020.

С построяването и на тази права от Кресна до българо-гръцката граница при Кулата ще се пътува по магистрален път, с което се покачва сигурността, удобството при пътешестване и се понижава времето за път.

В построяването на сектора са положени над 300 хиляди т асфалт и са инсталирани 95 км мантинели от най-голям клас. В правата има 3 пътни възела - „ Кресна “, „ Струмяни “ и „ Сандански “, 25 огромни уреди - мостове, виадукт, надлез над ж. п. линията София – Кулата, селскостопански подлези и надлези.

Изградени са и 4 площадки за отдих с цялостната инфраструктура, включваща паркинги, водоснабдяване, канализация, пречиствателна станция за битови отпадни води и каломаслоуловители за дъждовната канализация. За първи път на площадките има всичко належащо както за отдих, по този начин и за осъществяването на комерсиална активност от жителите на района.

При пътен възел „ Кресна “ ще се реализира връзката на новото трасе на Автомагистрала „ Струма “ с първокласния път I-1/Е-79 София - Кулата. Пътен възел „ Струмяни “ е пресечната точка на автомагистралата с третокласния път III-1081 Струмяни – Берово и обезпечава достъпа на жителите от Струмяни, Микрево и още 19 дребни обитаеми места в община Струмяни до автомагистралата.

Пътен възел „ Сандански “ е в индустриалната зона на града и ще е главната транспортна артерия към него, както и към всички 54 обитаеми места от общината.

За първи път в план за строителство на автомагистрален сектор е построена „ Интелигентна транспортна система”, включваща станции за преброяване и ръководство на трафика, видео наблюдаване, премерване на тежестта на транспортните средства и метеорологично наблюдаване. Камери за видеонаблюдение са ситуирани на пътните възли „ Сандански “ и „ Струмяни “, както и в зоните за отдих. Диспечери от контролния център ще наблюдават протичащото се на пътя и при нужда ще пренасочват трафика посредством пътни знаци с опция за отдалечено изменение. Монтирани са осведомителни табла. На четири места са конфигурирани преброителни пунктове на трафика, а на две са ситуирани пътни станции за премерване на тежестта на транспортното средство в придвижване. В сектора има и две метеорологични станции, които ще регистрират температурата и влажността на въздуха, вида и количеството на преваляванията, видимостта на пътя, скорост и посока напразно, дебелина на водния пласт върху асфалта, точка на заледяване на пътната настилка според от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта. Данните ще дават опция да се предвижда по кое време може да настъпи заскрежаване, заснежаване или замръзване и снегопочистващите компании ще се осведомят за нуждата от култивиране на пътната настилка.

За запазване на биоразнообразието в региона са направени пътеки за влечуги, които минават през водостоците. Изградена е и плътна ограда с обща дължина 17 км, която насочва влечугите към плануваните особено за тях проходи под трасето.

Изпълнител на лот 3.3 е Консорциум „ Струма Лот 3.3 “. Стойността на контракта е 280 947 614,4 лева с Данък добавена стойност. Строителният контрол е на „ Пътинвестинженеринг “ ЕООД. Техният контракт е за 3 597 793,54 лева с Данък добавена стойност.

Дължината на Автомагистрала „ Струма “ от Даскалово до границата с Гърция е 150 км. Магистралата е част от кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморие “, свързващ Видин с Кулата, и по нея минава трафикът за Гърция. Направлението се употребява като най-кратък маршрут сред Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Със средства от Оперативна програма „ Транспорт “ 2017-2013 са построени общо 69 км от Автомагистрала „ Струма “ в правите Долна Диканя - Дупница /16,78 км/, Дупница - Благоевград /37,48 км/ и Сандански - Кулата /14,7 км/. С финансиране от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 продължава строителството и на останалата част от трасето.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР