Алуминият може да се окаже отлично решение за съхранение на

...
Коментари Харесай

Съхраняват възобновяема енергия с... алуминий


Алуминият може да се окаже чудесно решение за предпазване на силата от фотоволтаици и ветрогенератори – посредством топлота (снимка: CC0 Public Domain)

Девет партньорски организации от седем европейски страни вземат участие в изследователския план „ Reveal “ на стойност 3,6 милиона евро, съгласно който постройките могат да се отопляват в бъдеще посредством запазване на сила от фотоволтаични, вятърни и водни източници посредством… алуминий.

Изследователският план „ Reveal “ стартира през юли с редица огромни цели. Те се концентрират върху по-нататъшното развиване на съвременни технологии, които могат да създават алуминий от двуалуминиев триоксид без излъчвания на въглероден диоксид. Металът може да бъде употребен като среда за дълготрайно предпазване на електричество под формата на топлота, която се извлича и употребява за отопление на домове в здания през зимните месеци.

Програмата за финансиране Horizon Europe на Европейски Съюз и Швейцарският държавен секретариат за обучение, проучвания и нововъведения (SERI) финансират плана с 3,6 милиона евро. Изследванията ще продължат до 2026 година
още по темата
Целта е създаване на технология, която съхранява сила от фотоволтаци, вятърни и водни централи за месеци или даже за години – евтино. Концепцията е радикално друга от обичайните способи за предпазване посредством акумулатори, водород или синтетични горива. Вместо това се употребява алуминий като среда за предпазване на силата.

Изследователи в Исландия към този момент демонстрираха, че електрическата сила от възобновими източници може да се съхранява химически в алуминий, без да се отделят парникови газове. Екип на Института за слънчеви технологии OST пък съумя да поддържа това, като сподели, че алуминият може да се употребява за генериране на топлота и електрическа сила с огромна успеваемост.

Първоначалните калкулации посредством моделиране също демонстрират, че съхраняването на сила по този метод може да бъде доста по-евтино, в сравнение с да вземем за пример при превръщане на сила в газ или синтетични горива. Освобождаването на силата, съхранявана в алуминия, води до генериране на реакционни артикули, които могат да се трансфорат още веднъж в алуминий с нова сила.

В последна сметка разноските и въздействието върху околната среда ще бъдат решаващи за триумфа и устойчивостта на концепцията, съгласно Източношвейцарския университет за приложни науки.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР