Алуминиевият хлорид най-често се свързва като съставка в дезодоранти и

...
Алуминиевият хлорид най-често се свързва като съставка в дезодоранти и
Коментари Харесай

Алуминиев хлорид (Aluminium Chloride) в козметиката – приложение и безопасност

Алуминиевият хлорид най-често се свързва като съставна част в дезодоранти и антиперспиранти, само че може да се откри и в паста за зъби и червила. Има доста разногласия към него, основно връзката му с рака на гърдата.

Междувременно козметични компании и специалисти от света на медицината настояват, че алуминиевият хлорид е безвреден и не визира здравето или благосъстоянието. Какви са свойствата и използването на алуминиевия хлорид и, най-важното, нездравословен ли е?

Съзнателната грижа се свежда до посегателство към тези артикули, за които сме сигурни, че ще бъдат безвредни за нашата кожа и здраве. Списъкът с спорни съставки е много дълъг, в това число PEGs и парабени, както и героят на тази публикация, т.е. алуминиев хлорид. Това е най-често срещаната съставна част в козметиката срещу изпотяване, защото оказва помощ за понижаване на несъразмерното изпотяване.

Въпреки че е ефикасен против изпотяване, има известни опасения дали е безвредно да се употребява. В публикацията представяме свойствата, използването и вредността на алуминия в козметиката.

Какво е алуминиев хлорид?

Алуминиев хлорид, нормално именуван алуминий, е един от трите най-често срещани детайла на Земята (след кислорода и силиция). Използва се в доста промишлености, в това число козметика, където се употребяват алуминиеви соли. Най-често употребяваните алуминиеви съединения са алуминиев хидроксид (INCI: Aluminium Chlorohydrate ) и алуминиев сескихлорид (INCI: Aluminium Sesquichlorohydrate ); до момента в който алуминиевият хлорид (INCI: Aluminium Chloride ) се употребява по-рядко.

Алтернативните имена за алуминиев хлорид включват: алуминиев хлорид, алуминиев трихлорид, трихлороалуминий. Освен това може да се появи като Cloruro d’alluminio (Италия), Aluminiumchlorid (Германия) и Chlorure d’aluminium (Франция).

Алуминиевият хлорид (химична формула: AlCl3) е неорганично, безводно химично съединяване, сол на солна киселина и алуминий. В чистата си форма съставлява бяла или жълтеникава кристална сол, без аромат, само че отделя пушек при хидролиза с пара.

Приложение на алуминиевия хлорид в козметиката

Алуминиевият хлорид се употребява в козметиката като регулатор на pH на кожата и като сгъстител. Поради тази причина най-често се среща в дезодоранти и антиперспиранти, в козметика за ежедневна приложимост, като шампоани, сапуни или лосиони за баня, както и в червила и ружове.

Благодарение на своите дезинфекциращи свойства, той се появява и в тоници без алкохол, в антибактериални кремове и спрейове за крайници и в лосиони за след бръснене. Освен това има лек пигментиращ резултат, заради което от време на време се появява в продуктите за боядисване на коса.

Най-важните свойства на алуминиевия хлорид са:

  • понижава отделянето на пот
  • обезврежда неприятните миризми
  • удължава чувството за прохлада
  • има стягащо деяние

Нека прибавим, че алуминиевият хлорид се употребява и в медикаменти за хиперхидроза, които се ползват локално върху кожата. Помага освен за инхибиране на секрецията на пот, само че също по този начин понижава риска от зараза в региона на тялото, където хиперхидрозата е най-голяма.

Алуминият в дезодорантите – по какъв начин работи?

Антиперспирантът или алуминиевият дезодорант са извънредно ефикасни в битката с потта и се предлагат на хора, които се борят с хиперхидроза.

Алуминиевият хлорид освен контролира работата на мастните жлези и блокира отделянето на пот, само че и маскира неприятната миризма, като по този метод удължава общото чувство за сухота и прохлада. Такива резултати на алуминиевия хлорид се правят оценка изключително от хора, които се борят с нерегулирани потни жлези, които отделят прекалено много жълта и остра пот. Нека прибавим, че алуминият е вещество, което е нежно към кожата и не поврежда тъканите.

Как работи? След нанасяне върху кожата алуминиевите съединения полимеризират под въздействието на естественото човешко pH. Образува се самобитен гел, който запечатва потните жлези на повърхността, като по този метод лимитира отделянето на пот. Важно е, че пластът не е устойчив – отмива се при първото измиване със сапунена вода или при мощно изпотяване; той също се отделя с естествения ексфолиращ епидермис.

Вреден ли е алуминият в козметиката?

Дискусиите по отношение на сигурността на алуминия към момента не престават, само че нормално в немедицинска среда. Междувременно, съгласно настоящото равнище на знания, алуминиевият хлорид е безвреден за приложимост в козметични артикули. Освен това не предстои на никакви ограничавания за използване.

Не забравяйте, че алуминият е естествено срещащ се детайл в околната среда. Ще го намерите във вода, храна и доста други артикули. За козметиката алуминиевият хлорид е единствено добавка; участва в тях в доста ниска централизация и има доста слаба дарба да прониква през епидермиса, заради което не съставлява директна опасност за хората.

Алуминият има доста слаба дарба да прониква в епидермиса, заради което е безвреден в козметиката и антиперспирантите. Токсикологичните данни демонстрират, че абсорбираме доста повече алуминий от водата и храната, които са главните източници на алуминий в тялото.

Алуминият и алуминиево-циркониевите соли са доста добре известни от токсикологична позиция. Има доста изследвания, много обширни и надеждни, които не демонстрират риска от нездравословни резултати след потребление на козметика, съдържаща алуминий. Тази позиция е показана от Научният комитет по сигурност на потребителите (SCCS), който постоянно преглежда съединенията и актуализира проучванията си. ( 1 )

Научният комитет на SCCS удостовери, че алуминиевите съединения са безвредни козметични съставки в следните оптимални концентрации (като алуминий):

  • 10,60% – в спрей дезодоранти и антиперспиранти
  • 6,25% – в дезодоранти и антиперспиранти без спрей
  • 2,65% – в пастите за зъби
  • 0,77% – в червилата

Алуминиев хлорид и рак на гърдата и заболяването на Алцхаймер

Вероятно опасенията по отношение на алуминия произтичат от убеждението, че несъразмерната приложимост на антиперспиранти или дезодоранти с алуминиев хлорид може да докара до натрупването му в тялото. Предполага се, че това води до неговото струпване и предозиране, а в следствие – съществени болести.

Както към този момент споменахме, няма недвусмислени проучвания и отзиви, които да показват сходни последици от продължителната приложимост на козметика с алуминиеви соли. В допълнение, алуминиевият хлорид може да се мие, тъй че елементарно се отделя от кожата при измиване или при интензивно изпотяване и не се всмуква от кожата.

Към момента няма медицински доказателства, че потреблението на козметика с алуминиеви съединения е обвързвано с нараснал риск от рак на гърдата, заболяването на Алцхаймер, заболяването на Паркинсон и други хронични невродегенеративни болести.

В мнения, издадени през 2014 година и 2019 година от SCCS, не е доказано, че алуминиевият хлорид предизвиква рак на гърдата или заболяването на Алцхаймер. ( 2 ) Експертите показват обаче, че сходни отзиви се появяват в ненадеждни източници, учредени на остарели и непотвърдени проучвания с погрешни предпоставки, догатки и заключения.

За разлика от тях, Националният институт по рака през 2002 година разгласява резултатите от епидемиологични изследвания, които ревизират връзката сред появяването на рак на гърдата и използването на антиперспиранти. Накратко, няма връзка сред използването на антиперспирант и рака на гърдата.

Алуминиев хлорид и кожни алергии

Някои виждат връзка сред алуминиевия хлорид и алергичните реакции. Оказва се, че в случай че се появят, това са доста редки случаи, също така постоянно е резултат от кръстосани реакции или потребление на препарата върху повредена кожа.

Например, композиция от алуминиев хлорид и алуминиев нитрат може да има провокиращ резултат. Възможни дразнещи резултати като парене, сърбеж, обрив и обезцветяване. Могат също да са резултат от ниското pH на препарата или на другите му съставни елементи (оцветители, аромати, консерванти).

В допълнение, антиперспирантът с алуминиев хлорид може да аргументи нежелани реакции, когато сте алергични към алуминий или го употребявате дълго време. Важно е да прочетете инструкциите на производителя и да употребявате артикули с алуминиев хлорид съгласно напътствията, да вземем за пример единствено върху здрава кожа, след подобаваща отмора от последното бръснене или депилация.

Натурални антиперспиранти и дезодоранти без алуминий

Въпреки че няма научни доказателства, че алуминиевият хлорид е нездравословен, някои хора избират да го лимитират или изцяло да го отстранен. Един от методите е да търсите здравословни антиперспиранти и дезодоранти без алуминий.

Въпреки че естествените антиперспиранти и дезодоранти са щадящи за кожата и нежни, те може да са по-малко ефикасни от алуминиевия хлорид. Поради тази причина си коства да посегнете към такива други възможности, когато казусът с изпотяването не е прекомерно скучен и търсите поддръжка всекидневно. В различен случай, при хиперхидроза, блокерът на алуминиев хлорид може да бъде по-добър избор.

За кои хора естествените антиперспиранти и дезодоранти са съвършени:

  • с алергична кожа
  • с повредена или раздразнена кожа
  • след бръснене и депилация
  • за ежедневна приложимост
  • за хора от всякаква възраст и пол

Има екологични и натурални дезодоранти в крем, антиперспиранти в стик или в рол-он. Те нормално съдържат нишесте или силициев диоксид, които всмукват влагата и по този метод удължават чувството за сухота. Содата за самун или добавките за дезодориране като етерични масла са виновни за обезвреждане на миризмите. Предимството на такава козметика е, че не съдържа парабени, алуминиеви соли, SLS, SLES, алергени и PEG (винаги проверявайте деликатно състава – колкото по-кратък и по-прост, толкоз по-добре). Кристал от стипца също би бил добър избор.

Нека прибавим, че на пазара се оферират и артикули срещу изпотяване, съдържащи понижено количество алуминиев хлорид. Предназначени са за хора, които нямат необикновен проблем с изпотяването, само че харесват чувството за сухота и прохлада. Като се има поради, че вредността на алуминиевия хлорид не е потвърдена, а необятното му потребление в козметиката ви разрешава бързо и дейно да се преборите с неприятния проблем с потта, алуминият от време на време може да бъде единственото решение и не би трябвало да се страхувате от него.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР