Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори главен път Смолян-

...
Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори главен път Смолян-
Коментари Харесай

Инж. Йовев: Има алтернативно трасе край свлачището до Смолян

Алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, което затвори основен път Смолян- Мадан в региона на село Тикале, е пробито. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев, който извърши оглед на място. В инспекцията участваха и заместник-областните шефове на Смолян Валентин Гърбелов и Андриян Петров, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместникът му инж. Марияна Цекова и Костадин Тотев - зам.-директор на ВиК – Смолян.

Строителството на новото обходно трасе върви с цялостна мощ. Работи се даже в събота и неделя при превалявания от сняг в комплициран горски терен “, разяснява зам.-министър Йовев. Той означи, че сега обходното трасе, което е дълго към 1 км, се уширява, заздравява се пътната съществена, построяват се системи за отводняване и предпазни уреди, с цел да може да поеме трафика на коли до 12 тона.

Работи се и по самото свлачище, видя на място още зам.-министър Йовев. В момента профилирана техника изследва основата на свлачището и здравината на републиканския път под него. „ Добрата вест е, че шосето в компрометирания сектор не е наранено от свлачищни процеси “, съобщи заместник-регионалният министър. Направено е и цялостно геоложко снимане.

Според инж. Йовев на този стадий не може да се подхващат дейности по почистване на падналите земни маси, тъй като освен това преовлажняване има значителен риск от разединение на нови скали и тиня. „ Евентуални нови сривания, или разчиствания с гърмежи, може да доведат до рухване на огромни маси в корито на река Черна и да се образува стена, която да спре течението. Така ще имаме още един проблем с язовир, който да е проводник на огромна речна вълна “, разяснява още инж. Йовев. „ Става дума за съществено естествено събитие, което при всички случай е щяло да се случи, било е въпрос на време “, сподели още той.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството прикани за самообладание жителите на засегнатите селища по трасето на основния път. „ Въпрос на няколко дни е да пуснем придвижването по различното трасе. До тогава е добре да се минава през избраните обходни направления, тъй като риска за живота и здравето на човек е сериозен “, съобщи той.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР