Алтернативното инвестиране добива сериозна популярност в световен мащаб, като става

...
Алтернативното инвестиране добива сериозна популярност в световен мащаб, като става
Коментари Харесай

P2P - виртуарлна среща на кредитор и длъжник

Алтернативното вложение добива сериозна известност в международен мащаб, като става все по-разпространено и в Европа. То има доста лица, само че максимален дял от него заема вложението чрез така наречен Peer-to-Peer (P2P) платформи.

Peer-to-peer инвестирането/кредитирането е децентрализирана форма на инвестиция/отпускане на заеми. Съществуват два съществени бизнес модела, по които p2p платформите действат:

1. Хора (заемодатели, инвеститори) отпускат заеми непосредствено на други хора (кредитополучатели).
2. Кредитни компании (оригинатори) отпускат заеми на потребителите си (кредитополучатели), в които може да влагат други консуматори (инвеститори).
Първият метод на кредитиране/инвестиране е прочут още като social lending и въпреки че е известен метод на финансиране още от XVI в. (хора, които имат пари, отпускат на хора, които имат потребност от пари), същинският му взрив стартира с развиването на технологиите и опциите, които те дават при започване на XXI век. Едно от огромните преимущества на този модел е достъпността му - на процедура всеки може да вземе заем от всеки, който е податлив да отпусне такива средства.
Сега този метод на кредитиране претърпява взрив, само че първоначално P2P кредитирането се приема като нещо характерно. Услуга, основана за дребен брой хора, склонни да се доверят на нещо, което се предлага напълно онлайн и за което никой не е чувал преди този момент.
Бизнес моделът, при който платформите разчитат на оригинатори, също е извънредно сполучлив. Когато заемите са отпуснати от опитни и постоянни финансови институции, това дава успокоение на вложителите, че кредитополучателите са минали процесите и инспекциите преди утвърждение, които всяка компания за кредитиране употребява и развива.
От друга страна, този модел разрешава на оригинаторите, които оферират свои заеми на платформите, да доразвиват бизнеса си, употребявайки ресурсите, които получават. Това са връзки, при които всички печелят и по тази причина от ден на ден компании, отпускащи заеми, се причисляват към p2p платформи.
Различните оригинатори оферират разнообразни типове заеми, което разрешава на вложителите да диверсифицират добре портфолиата си, както и да дават богат избор във връзка с риск и рентабилност. Много от оригинаторите оферират и buyback гаранция - изкупуването назад на неприятни заеми, в които е вложено, и по този начин удовлетвореността на вложителите остава обезпечена.
Увеличаващият се брой на платформите дава от ден на ден благоприятни условия и от позиция на вложителите е напълно позитивна наклонност, а известността, която добиват, ги трансформира от нещо непознато в най-адекватното и налично решение за генериране на висока рентабилност през последното десетилетие.
P2P вложението може да наподобява объркващо и ненадеждно за някого, който не е осведомен с концепцията или пък не го е пробвал персонално. Всъщност това е благонадежден и дълготраен капиталов способ, който може да се окаже точно опция за оживление на спестяванията.
P2P вложението предлага нов взор върху дълготрайните вложения и превъзмогва доста от рестриктивните мерки, които другите сходни варианти имат. Депозитите в банките оферират съвсем нулева възвръщаемост - при извънредно ниските лихви в последните години, а други способи за вложение - като Форекс търгуването, разрешават доста малко надзор и предвидимост, съпроводени с висок риск за вложения капитал. P2P платформите дават сигурност за муден, само че постоянен доход върху инвестиция. Те дават и убеденост, че парите са предпазени с гаранцията за назад изкупуване. Гаранцията за назад изкупуване се задейства, когато в границите на 60 дни заемът, в който сте вложили, спре да се изплаща. Няма потребност да дешифрирате комплицирани графики или дa следите икономическите спадове и растежи.

Възвръщаемостта, която може да се доближи в една от P2P платформите - тази на Iuvo да вземем за пример, е към междинното равнище за множеството платформи и може да доближи приблизително до 9% годишно.
Друго преимущество на този способ е предвидимостта. В взаимозависимост от това каква сума сте подготвени да инвестирате и от вида заеми, които изберете, можете да пресметнете предстоящата възвръщаемост с съвсем съвършена акуратност. Също по този начин можете доста елементарно да напаснете равнището на риск според от желанията си. Ако желаете да инвестирате с по-ниско равнище на риск, можете да изберете заеми с рейтинг А или B, които оферират по-ниска, само че по-сигурна възвръщаемост. Но както споменахме по-рано, гаранцията за назад изкупуване пази средствата на клиента. Това трансформира вложението в заеми с рейтинг D, E или HR в по-изгодна и желана алтернатива.
С Iuvo може да се контролира всяка стъпка от процесите в платформата, да се построи капиталовото портфолио, както се реши, или просто се употребява функционалността за автоматизирано вложение. Независимо дали занапред стартирате, или имате предходен опит от Iuvo, предлагат тази алтернатива. Единственото, което би трябвало да извършите, е да въведете желанията си в системата и тя ще свърши останалото, следвайки определените от заявителя критерии. Най-голямото предимство на този способ е, че икономисва време. Може да се модифицират настройките на автоматизирано вложение когато и да е.
Едно от преимуществата на p2p вложението е ниският предел първоначално - може да се започва с 10 лева или с 10 евро и да се преценя дали това е подобаваща инвестиция.
Друг значим аспект, който би трябвало да се има поради, е нашарване на портфолиото. Опцията човек да избира самичък заемите, в които влага, му дава опция да разпредели риска и да реши кои комбинации са най-печеливши. Това е единствено един от факторите, които вършат p2p вложението извънредно гъвкаво. Въпреки че това е дълготрайна инвестиция, дребните стъпки, които следват процеса, са доста значими. Инвестирането с дребни суми и нашарване на портфолиото е главен метод при р2р вложението.
Краткият период на погасяване на заемите също способства за цялостната еластичност. Така може да се дефинира тактиката на държание доста по-бързо, в случай че вложенията не се развиват по проект.
В платформата на Klearlending могат да влагат физически лица, навършили 18 години, жители и данъкоплатци на/в Европейския съюз или от Европейската икономическа зона. Необходима е банкова сметка, открита в банка в Европейския съюз или в Европейската икономическа зона и доказана идентичност от Klear.

Минималната сума за вложение е 100 лв..
Кредитите, в които могат да се влагат, са до 30 000 лева и не са обезпечени. Klear имат личен модел за кредитен рейтинг. Моделът взема поради разнородни параметри: кредитна история и социодемографски характерности на кредитополучателя, както и информация за финансовото положение на семейството му. Основно информация се употребява от ЦКР (Централен кредитен регистър) и Национален осигурителен институт, с цел да ревизират и потвърдят предоставените от кредитополучателя данни. Основно се отпускат заеми на хора с изрядна кредитна история (без никакви закъснения по настоящи или към този момент изплатени кредити) и уравновесен бюджет.
Подобно на всяка друга инвестиция съществуват опасности, само че и предстоящата рентабилност е по-висока от общоприетите благоприятни условия разполагаем на всеки (например: банкови депозити).
Какво става, в случай че някой не си заплаща заема?
Въпреки прецизния асортимент на кредитополучателите и напомнянето за заплащане на вноските е допустимо някои от тях да не погасят отговорностите си в точния момент. Това може да се дължи на непредвидени външни условия или други аргументи, които са довели до смяна във финансовото им състояние. В такива случаи Klear са тези, които ще се погрижат за събиране на вземанията.
Ако без значение от напъните на платформата дейностите не носят позитивен резултат, при настъпване на 180 дни забавяне се афишира заемът за необслужван и Klear го продава на външна организация за събиране на вземанията.
Продажната цена ще се дефинира след търг сред най-малко три компании, като се избира тази, която предлага най-хубава цена, има добра известност и ползва етични дейности. Инвеститорите ще получат съответния си дял от продажната цена на заема.
Дължат ли се налози върху приходите, изкарани от P2P вложението?
Да, 10% налог облага от приходите на P2P вложението. Klear пресмята данъчната основа и дава на всеки вложител информация за приходите, които е получил през годината. Ангажимент на вложителя е да заявява тези приходи, да пресметна и заплати налога върху тях.

<!--[if--> <!--[if--> <!--[endif]--> <!--[endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![if--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР