Алтернативите на традиционните цигарени изделия като електронни цигари, бездимни устройства

...
Алтернативите на традиционните цигарени изделия като електронни цигари, бездимни устройства
Коментари Харесай

BAT избра Румъния за развитие на бездимните си цигари с инвестиция за 800 млн. евро

Алтернативите на обичайните цигарени произведения като електронни цигари, бездимни устройства и тютюневи стикове навлизат от ден на ден на пазара, а международните производители влагат от ден на ден средства в изследване на технологиите за по-здравословни артикули

Още по тематиката
Бъдещето, което " Булгартабак " не получи

Стратегическите вложения в района, свързани с концептуална смяна на цигарената промишленост, заобикалят България
25 мар 2018
Цигарената фабрика на Philip Morris в Гърция към този момент ще създава единствено бездимни произведения

Компанията е вложила 300 млн. евро в трансформацията
21 мар 2018
Марки на " Булгартабак " се трансформират в Rothmans

British American Tobacco към този момент мигрира по-непопулярните марки, само че това евентуално ще се случи и с Victory и Еva
15 мар 2018
Майкъл Блумбърг против цигарите

Бившият кмет на Ню Йорк финансира с 20 млн. $ нов световен регулатор на тютюневата промишленост
8 мар 2018
Цигареният пазар пораства с под 1% през 2017 година

Продажбите на българските марки спадат за сметка на непознатите
31 яну 2018
Джордж Маргонис: Времето на цигарите ще свърши

Генералният управител на " Филип Морис България " пред " Капитал "
27 окт 2017
Новият модел на цигарените концерни

Производителите се преориентират към артикули, които не горят и най-малко съгласно първите им проучвания са по-малко нездравословни от класическите цигари
27 окт 2017
При новите цигари без горене нездравословните субстанции падат с 95%

Клиничните изпитвания на бездимните артикули на Philip Morris са подготвени и импортирани за разглеждане в американския регулатор
12 окт 2017 Един от най-големите производители на тютюнeви произведения в света British American Tobacco (BAT) ще влага 800 милиона евро в румънската си фабрика в град Плоещ, оповестиха от компанията. Проектът е за пет години и е за разширение на производството на бездимните артикули. Преди време такава разгласи и Philip Morris - 490 млн. евро в завода в Отопени за нейните цигари от този клас, а заводът й в Гърция към този момент е трансформиран с инвестиция за 300 млн. евро.

Сега BAT твърди, че ще обезпечи 200 нови работни места. Целта на инвестицията уголемение на пазарите на бездимните си артикули glo в Европа през втората половина на 2018 година. Изделията glo се зареждат от батерия и употребяват нагряване на тютюн посредством патрон с тютюнев стик и ароматизирана никотинова течност.

Тютюневи стикове под името Neostiks ще се създават в новия отдел в Румъния. Инвестицията включва нови 7000 кв.м индустриална повърхност, което ще доставя бездимния артикул Neostiks в цяла Европа.

" Отдавна сме с упоритостта да предлагаме артикули с по-нисък риск (за здравето) като устройства за нагряване на тютюна, електронни цигари и тютюн за дъвчене ", споделя в изказване районният шеф на BAT за Европа и Северна Африка Тадау Мароко.

Мароко прибавя, че компанията е почнала продажбата на бездимни артикули в 16 страни, а в този момент предвиждат увеличение на " географското състояние " до края на годината. През последните шест години компанията е вложила над 2.5 милиард $ в основаването на артикули от ново потомство, откакто през 2016 пусна загряващото тютюн произведение glo в Япония, i-glo в Канада и iFuse в Румъния.

За миналата 2017 приходите на BAT от електронни цигари и бездимни произведения отвън американския пазар доближават съвсем 400 милиона паунда, четирикратно нарастване по отношение на предходни години. Ако се включи и годишният резултат от Reynolds American Inc., която към този момент е част от групата на BAT, цифрата до 500 милиона паунда. Компанията ще се опита да усили двойно постъпленията си от продажбата на артикули от ново потомство през тази година, а задачата е петкратно нарастване от 5 милиарда паунда за 2022 година

Бум на бездимни произведения

Големите цигарени концерни от ден на ден се насочват към производството на бездимни произведения, макар че използването на обичайните артикули не понижава. Компаниите се пробват да изпреварят възбраните на димните произведения в международен мащаб, което към този момент стартира, откакто се потвърди нездравословното деяние на цигарите.

Освен BAT другият цигарен колос Philip Morris влага над 3 милиарда $ в научни проучвания и разработки, като изследванията траят към този момент 10 години. Компанията вложи 300 милиона $ в гръцкото си поделение Papastratos, което ще създава само тютюневите стикове за IQOS.

През 2017 година от групата оповестиха и друга огромна инвестиция – близо 490 милиона евро за модернизирането на фабриката за произвеждане на тютюневи произведения в Румъния. В завода в Отопени, чиято промяна би трябвало да завърши до 2020 година, ще се създават бездимните тютюневи стикове HEETS, които сходно на Neostiks, които употребяват glo, ще употребяват системата за нагряване IQOS. Преструктурирането би трябвало да отвори нови 300 позиции. Другите заводи за HEETS в Италия, Гърция и Русия също ще бъдат подложени на промяна, а чисто ново оборудване ще бъде построено в Дрезден, Германия.

До края на годината и третият колос в бранша - Japan Tobacco, възнамерява вложения от 500 млн. $ в разширението на индустриалния потенциал на бездимния си артикул Ploom Tech.

България в задния двор

Логично тези вложения заобикалят България, където нито един интернационален тръст няма собствен цех, въпреки през годините интерес да имаше, само че по политически аргументи никой не беше позволен. А през 2011 година " Булгартабак " беше продаден на офшорна компания, а по-късно трансферирана на плетеница от компании водещи до Делян Пеевски. През 2017 година BAT купи цигарените марки от холдинга за над 100 милиона евро и продължава да ги създава в Благоевград.

Сегашният контракт е заводът да остане отворен до 2019 година Концернът има няколко заводи в района – в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария, както и Турция, което не изключва пренасочване на производството в някоя от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР