Алтернативата на паролите вече е достъпна през браузъра Chrome. Технологията

...
Алтернативата на паролите вече е достъпна през браузъра Chrome. Технологията
Коментари Харесай

Алтернативата на паролите идва при браузъра Chrome

Алтернативата на паролите към този момент е налична през браузъра Chrome. Технологията Passkeys е следващият опит на ИТ фирмите да заменят обичайните пароли с по-сигурна опция. Първите стъпки обаче ще са сложни, оповестява Ars technica.

Passkeys към този момент има поддръжката на Гугъл, Apple, Microsoft и доста други компании в алианса FIDO. А от Chrome 108 технологията става налична и за всеобщия консуматор през браузъра.

Passkeys отстранява изцяло текстовите пароли. Вместо това се генерират криптирани ключове, които се споделят посредством криптирана връзка сред устройството и уеб страницата или платформата. Двата детайла се съхраняват настрана един от различен и са безполезни независимо. Така даже и да има теч на данни, потреблението на подобен " ключ " е много по-трудно, защото няма по какъв начин да се знае за къде е и също така са директно свързани с устройството, от което се употребяват.

Освен това се променят автоматизирано и се актуализират с нови. На процедура те са неизползваеми за хакерите.

На хартия Passkeys са идеални за всеобщия консуматор. Те са по-лесни за потребление, не изискват помнене на пароли и са по-сигурни.

Реално обаче технологията към момента е надалеч от усъвършенствана. Passkeys изискват портативно устройство, да вземем за пример смарт телефон, което да е налично непрекъснато. Може да се употребява и преносим компютър или таблет. Важно е да има задействан Bluetooth, с цел да може да се подсигурява, че устройството, от което потребителят влиза, фактически е негово. Тази инспекция се прави посредством въпросното портативно устройство, което е поръчител.

Самите уеб сайтове и платформи също би трябвало да вкарат поддръжка за Passkeys. А и устройствата, които се употребяват, би трябвало да са по-нови, с цел да разполагат с хардуерен предпазен чип за предпазване на такива данни за по-голяма сигурност.

Следва и описът с поддържани платформи сред самите платформи. Например Гугъл поддържа Passkeys с Windows 11, само че не и с Windows 10.

Именно по тази причина първите стъпки с Passkeys демонстрират, че въпреки и налична за крайния консуматор, технологията към момента може би не е изцяло подготвена за него. Когато поддръжката се усили, тогава тя ще е подобаваща и за множеството хора, с цел да могат да я употребяват пълноценно незабавно, без да се чудят коя платформа е съвместима и коя не.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР