Алпинистът -веган Атанас Скатов стана първият българин изкачил най-високите върхове

...
Алпинистът -веган Атанас Скатов стана първият българин изкачил най-високите върхове
Коментари Харесай

Алпинистът Атанас Скатов изкачи връх Денали в Аляска

Алпинистът -веган Атанас Скатов стана първият българин изкачил най-високите върхове на седемте континента на планетата. Само броени дни откакто се завърна от сполучливата си експедиция във Хималаите на 20 юни в 16.00ч, локално време доктор Атанас Скатов стъпи на най-високия връх на Северна Америка, вр. Денали/ Маккинли ( Аляска,6 197 м.). С това си достижение той сложи няколко върха:

Става първият българин съумял да приключи плана " СЕДЕМ ВЪРХА " за нанагорнище на най-високите върхове на седемте континента на планетата.

Освен това е първият веган в света постигнал тази цел - " СЕДЕМ ВЪРХА ВЕГАН "

Само в границите на 34 дни той съумя да изкачи 3 върха на 2 континента- два осемхилядника -вр. Лхотце ( 8516м) на 16.05; вр. Еверест ( 8848м) на 22.05 и един континентален отличник -вр. Денали ( 6197м).

Проектът за нанагорнище на короната от най-високите върхове на седемте континента алпиниста стартира през 2013 г с изкачването на 2 от тях - вр. Килиманджаро ( Африка) и вр. Елбрус ( Европа). Последваха нови 4 върха -вр. Аконкагуа( Северна Америка), вр. Еверест( Азия), вр. Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и вр. Винсън масив( Антарктида) през 2014г.

Изкачването на вр. Денали беше последният връх в сбирката континентални първенци на Скатов. През 2015г. неговия опит за постигане на върха беше осуетен от компанията -организатор и той не беше позволен даже да стартира изкачването. Тази година той се насочи към върха самичък, без да е част от проведена експедиция. Изкачването почнало на 11.06 продължи 10 дни с превъзмогването на 6 височинни лагера и 4 000 м. позитивна денивелация. Климатичните условия не са разрешили на алпиниста -веган да доближи върха на 16.06,както е било планувано,и му се е наложило да остане в последния височинен лагер 6 дни. В следобедните часове на 20.06 ( локално време)той съумя да доближи върха и сега към този момент се придвижи към финален височинен лагер.

С изкачването на последния връх Денали Атанас Скатов става първият българин в историята на българския алпинизъм съумял да преодолее това предизвикателство.

„ Чувствам се чудесно и съм доста благополучен, че съумях да завърша този толкоз значим за мен план. Целта ми беше да го направя незабавно след Хималаите, с цел да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, само че и удовлетворен, от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света "-сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.

Първият човек в света, преодолял всички седем върха в тази ранглиста е американеца Ричард Бас, завършвайки ги през 1985г. До 2012 г още към 350 индивида са съумели да ги изкачат и от този момент до в този момент няма точна статистика за техния брой.

Проектът за "Изкачването на седемте континентални върха на планетата без консумация на животинска храна " цели да покаже на хората, че е допустимо и с понижено количество на скотски храни,човек да е в положение да води здравословен метод на живот, с което би оказал помощ за опазването на нашата планета от замърсяване.

Сега пред Скатов стои идващото предизвикателство - завършването на плана му за "Изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна ", като досега за интервал от 3 години е преодолял 5 от тях - вр. Еверест (2 пъти по северния и южния ръб),вр. Аннапурна, вр. Макалу,вр. Манаслу и вр. Лхотце.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР